Indul a kereskedelmi háború: Kína fájó ponton vág vissza

Indul a kereskedelmi háború: Kína fájó ponton vág vissza

agrarszektor.hu
A globális élelmiszeripari vállalatok fokozott készenlétben állnak a Kínából érkező esetleges büntető vámok miatt, miután az Európai Unió szubvencióellenes vámokat vetett ki a kínai gyártású elektromos járművekre. A kínai állami média arról számolt be, hogy a hazai vállalatok szubvenció- vagy dömpingellenes aggodalmak miatt készülnek vizsgálatot kérni egyes EU-s tej- és sertéshús-importtal kapcsolatban. A kínai kereskedelmi minisztérium, valamint a külügyminisztérium pedig kifogásolta és élesen bírálta az Európai Uniónak a kínai elektromos autógyártókra vonatkozó büntetővám-tervezetét, egyben ellenintézkedéseket ígért.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A további kereskedelmi akadályok a globális piacok átrendeződését okozhatják - mondta Kimberly Crewther. Hozzátette, fontos, hogy a kereskedelem stabil és biztos pont legyen, hiszen a bizonytalanságot senki sem szereti. Kínai adatok szerint Kína 2023-ban a legtöbb tejterméket Új-Zélandról importálta, őket követte az EU (36%). Ausztrália volt a harmadik számú exportőr. Bár továbbra sem világos, hogy Kína mely termékeket célozhatja meg a büntető vámokkal, de érdemes megjegyezni, hogy az Európai Bizottság adatai szerint a tejsavópor, a tejszín és a friss tej volt a legfontosabb exportcikkek az EU Kínába irányuló 1,7 milliárd eurós (1,8 milliárd dolláros) tejtermékexportjában tavaly - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hollandia, Franciaország, Németország, Írország és Dánia rendelkezik a legnagyobb tejipari kitettséggel a kínai piacon. Hollandia, Dánia és Franciaország szintén jelentős sertéshús-beszállítók, bár tavaly Spanyolország volt Kína legnagyobb beszállítója, amely Kína teljes sertéshúsimportjának közel 23%-át tette ki, ezt követi Brazília és az Egyesült Államok. Cristina Alvarado, az új-zélandi tőzsde adat- és betekintési kereskedelmi igazgatója szerint az EU tejtermékeivel szembeni kínai vámok vagy kereskedelmi akadályok segíthetik Új-Zélandot piaci részesedésének további növelésében.

Kína egyébként mintegy 848 millió dollár értékben importált tejterméket Ausztráliából tavaly a kínai vámadatok szerint. Új-Zélandról származó tejtermék importja 2023-ban elérte az 5,52 milliárd dollárt, ami közel a felét tette ki tejtermék-importjának teljes értékének. Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa április végi kínai látogatása során azt mondta a Reutersnek, hogy az a szándéka, hogy amennyire csak lehetséges, elkerülje, hogy a mezőgazdaság fizesse meg más ágazatok problémáinak költségeit.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?