Itt a nagy magyar uniós siker

agrarszektor.hu
Tavasszal lép majd hatályba az az új uniós jogszabály, amely gyakorlatilag minden tagállam számára lehetővé teszi, hogy meghatározott indokokra hivatkozva, saját hatáskörben megtiltsák az uniós szinten egyébként engedélyezett génmódosított organizmusok (GMO) köztermesztését saját területükön. Magyarországnak meghatározó szerepe volt a tagországi hatáskör bővítésében - hangsúlyozza a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A jogszabályt az MTI szerint ma fogadta el az Európai Parlament (EP) strasbourgi plénuma. Az EP sajtószolgálata azt közölte, hogy a javaslatot 480 EP-képviselő támogatta, 159-en szavaztak ellene és 58-an tartózkodtak.

Az egyszerűbb tiltásra törekedtünk

A Földművelésügyi Minisztérium korábban többször is úgy foglalt állást, hogy a tagállami döntési hatáskör növelése kedvező Magyarország számára, mivel nálunk a GMO-kal szemben továbbra is "zéró tolerancia" van érvényben, és az ország GMO-mentességét az Alkotmány is deklarálja. Magyarország a több mint négy éve folyó tárgyalások során mindvégig arra törekedett, hogy legyen a kezünkben egy hatékony eszköz, amely alapján egyszerűbb a tiltás, mint a jelenlegi rendszerben, így hazánknak meghatározó szerepe volt a megállapodás elérésében - hangsúlyozza mostani közleményében a tárca.

A GMO-k uniós engedélyezési szabályai tavaly tavasszal kerültek ismét reflektorfénybe. Egy-egy GMO-ról ugyanis két bizottságnak és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) kell döntenie. Ha az EFSA támogatja és egyik bizottság sem ellenzi, akkor az Európai Bizottság köteles kiadni a termesztési engedélyt, amely az egész Európai Unióra érvényes. Ez alól csak az úgynevezett védzáradék alkalmazásával bújhat ki minden tagállam, amelyet eredetileg nem erre a célra találtak ki, és amelynek nagyon szigorú feltételei vannak.

Tavaly sikerült változtatni a patthelyzeten

A tagállamok képviselőiből álló tanács csak akkor tudja megakadályozni az engedély kiadását, ha az uniós tagok minősített többsége határozottan ellene szavaz. Tavaly tavasszal egy GMO-kukorica esetében nem volt meg ugyan a súlyozott minősített többség, de szám szerint a tagországok döntő hányada ellenezte az engedély kiadását. Ez mozdította ki a patthelyzetből a most elfogadott jogszabály tervezetét.

Az új jogszabály magát az engedélyezési eljárást nem változtatja meg, de minden tagállamnak lehetőséget ad arra, hogy bizonyos okokra hivatkozva betilthassák a GMO-k termesztését saját területükön. Hivatkozhatnak például környezetvédelmi szempontokra, várostervezési igényekre, társadalmi és gazdasági hatásokra, más termékek szennyezésére, vagy agrárpolitikai célokra. A tagállamok egyes konkrét növényfajtákat, vagy egyes tulajdonságot hordozó növényeket is betilthatnak.

Kétféle tiltás lehet

A módosítás eredményeként egy tagállam kétféleképpen tilthatja vagy korlátozhatja a GMO-k köztermesztését - közölte az FM. Az első lehetőség szerint az engedélyezés során a tagállam jelzése alapján a kérelmező módosíthatja kérelmét annak érdekében, hogy az uniós engedély területi hatálya ne terjedjen ki az adott tagállam területének egy részére vagy egészére. Azaz az eredeti kérelem hatályát módosítják, majd az ezt figyelembe vevő határozat-tervezetről hoznak döntést a tagállamok.

A második opció alkalmazása esetén a tagállam az engedélyezést követően szabadon dönthetne a tiltásról vagy korlátozásról azzal, hogy jelzi a bizottság felé indokait. A tagállam mérlegelésétől függene, hogy figyelembe veszi-e a testület az esetlegesen kapott észrevételeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?