Agrármatek: Ki fizeti a révészt egy brojler telep hatékonyság növelésénél?

Agrármatek: Ki fizeti a révészt egy brojler telep hatékonyság növelésénél?

Takarék Agrár24
2020 őszétől egészen 2021 február elsejéig lehetett pályázni állattartó telepek korszerűsítésére. A jogcím keretösszege 50 milliárd forint volt. 2020 végéig - az Agrárminisztérium közlése szerint - erre 330 milliárd forint igény érkezett be. Április 26-tól azonban ismét lehet pályázni állattartó telepek járványvédelmi korszerűsítésére. Előbbiek apropóján azt igyekszünk bemutatni, a brojlercsirke hízlalás példáján keresztül, hogy nap végén a pénztárcában megérezzük-e a fejlesztések hatását. S ami fontosabb, miért?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ehhez segítségül egy 2021. februárjában megjelent tanulmány tapasztalatait használjuk fel, melyben egy 1960-as években, s egy 2015-ben épült telep naturális hatékonysági mutatóit vizsgálták 8 rotáción keresztül, majd ehhez igazították a pénzügyi eredményeket is. Egyet elárulhatunk előre, a számok látványos különbségeket mutattak. Az új telep 14 000 m2 hasznos nevelőfelületet biztosított, a régi 11 600 m2-t, tehát van egy kisebbfajta komparatív előnye a nagyobb telepnek, ami a mérethatékonyságot illeti, ellenben az összehasonlítás nem ad e tekintetben torz képet. A két telep ugyanazon érdekeltségi körbe tartoznak, tehát a telepi menedzsment, szaktudás megegyezik, ahogy a használt hibrid is (ROSS 308). Nézzük először a legfontosabb hatékonysági mutatókat:

Forrás: Szőllősi 2021 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

1-es számmal az új telep, 2-essel pedig a korábban épült került megjelölésre. A számok magukért beszélnek: a telepítéstől a kivágásig tartó időszakban számított elhullás 1 %-kal alacsonyabb az új telep esetében. Utóbbi azt jelenti, hogy 10 000 telepített madárból az új telepen 9660 "marad" a turnus végére, ugyanez a régi telep esetében 9540. A kettő közti, nagyságrendileg 120 csirke bevétel kiesésben 80-90 ezer Ft-ot jelent. A legfontosabb hatékonysági mutatóban, a fajlagos takarmányhasznosulásban a régi telepre is erős hatékonyságot látunk, ám az új telep esetében, több rotáción keresztül mérve 1,57 a súlyozott átlag, ami rendkívül hatékony termelést mutat. Az összesített mérőszámban, a brojler indexben az új telep lényegében 400 pont körül teljesít, amiért már a tenyésztő cég díjazásban részesíti az adott termelőt. De mi jelentenek ezek a mutatók pénzben mérve?

Forrás: Szőllősi 2021 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

Szemmel látható, hogy mennyivel jobb az új telep költséghatékonysága. Egy kilógramm élősúlyra vetítve, a legnagyobb költségtételt jelentő takarmány 3 euróval alacsonyabb mázsánként, mint a régi telep esetében, és emellett az enerigahatékonyság is lényegesen jobb. Ami viszont a leginkább érdekes, hogy míg az élősúlyra vetített bevétel a régi telep esetében magasabb, addig majd kétszer akkora jövedelmet mutat a fajlagos eredménymutató. Tételezzünk fel évi 500 000 darab kibocsátást, az egyszerűség kedvéért 2,5 kg-os hízlalási végsúly mellett. Ezt azt jelenti, hogy míg a régi, 2-es számú telepen az éves jövedelem 63 500 EUR a jövedelem (forintban ez kb. 22,5 M Ft), addig az új telepen kb. 130 000 EUR jövedelemmel számolhatunk (44,5 M forint). A különbség tehát 20-22 M forint évente, 500 000 vágócsirke kibocsátása mellett.

A bevezetőnkben feltett kérdésre, miszerint nap végén a pénztárcában megérezzük-e a fejlesztések hatását, egyértelmű választ tudunk adni: igen. S amellett, hogy magasabb jövedelmezőséget érhetünk el, ne menjünk el a járványvédelmi intézkedések magasabb betarthatósága mellett sem. Ugyanis a tanulmányban bemutatott telep 10 istállóját egy ún. higiéniás folyosó köti össze, ami egyszerűsítve azt jelenti, hogy az emberi fertőzés közvetítés kockázata a lehető legminimálisabb. Az évek óta velünk lévő madárinluenza esetén ez kiemelten kezelendő terület. Hiszen ha az állományuk fertőzött, akkor kényszervágásra kerül. Az újratelepítésig elképzelhető, hogy 2 turnus is kimarad, így a kieső jövedelem sokszorosa a fenti példában bemutatottnak.

Forrás: László Szőllősi , Evelin Béres & István Szűcs (2021) Effects of modern technology on broiler chicken performance and economic indicators - a Hungarian case study,Italian Journal of Animal Science, 20:1, 188-194

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?