Brojler Index - A hatékonyság mérőszáma

Brojler Index - A hatékonyság mérőszáma

Takarék Agrár24
Többször írtunk már a blogon is a hatékonyság fontosságáról a mezőgazdasági termelésben. Ugyanis a naturália alapon mért hatékonyságnak előbb vagy utóbb meg kell jelennie a pénztárcákban, méghozzá oly módon, hogy az vastagabb lesz. Írtunk már korábban a mérés fontosságáról, mostani bejegyzésünkben ennek manifesztációját mutatjuk be a brojler indexeken keresztül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

EZ IS ÉRDEKELHET

A brojler indexnek igazából két formáját ismerjük, egyik az Európai Broiler Index (EBI) illetve a holland Broiler Index (EPEF). A számításuk az alábbi:

A két mutató vélhetően hasonló eredményeket mutatna ugyanazon rotációnál, a különbség az, hogy az EBI a napi súlygyarapodással számol. A következőkben bemutatott példában a holland broiler indexet fogjuk használni, a könnyebb mérhetőség miatt hazánkban ez inkább elterjedtebb (a vágáskori testtömeg megállapítása pontosabb lehet). A broiler index(ek) tehát az elhullás, súlygyarapodás és takarmányhasznosulást sűrítik egyetlen értékbe, ezáltal könnyen össze tudunk hasonlítani üzemeket, üzemen belül rotációkat stb. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a 400 pont feletti index már igen hatékony termelést mutat.

A hatékonyság fontosságát üzemi példán keresztül is könnyen bemutathatjuk. A bevezetőben utaltunk rá, hogy a hatékonyságnak az év végi eredményekben is meg kell jelennie, ennek az összefüggésnek a bemutatására szolgáljon az alábbi üzemi példa:

Forrás: Dorka-Szőllősi 2016 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A fenti ábrákon 12 rotáció naturális- és pénzügyi eredményeinek összefüggését mutatjuk be. A minta elemszáma ugyan alacsony, viszont a 0,9-es korrelációs együttható nagyon szoros összefüggést mutat: ergo ez alapján igazolódik az a hipotézisünk, miszerint a hatékonyság igenis megjelenik a pénzügyi számokban is, azon belül is az eredménykategóriákban, hiszen az árbevétellel nagyon gyenge az összefüggés.

Az Aviagen (a hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvendő Ross hibridek "gyártója") korábban létrehozta a 400-asok klubját: ide azon termelők kerülhetnek be, akik igazoltan, több rotáción keresztül is 400-as broiler index érték felett tudnak termelni (megj. Magyarországon tavaly 44 ilyen termelőjük volt). Felhívnánk azonban a figyelmet egy érdekes tényre: a 400-as határt 420-asra kellett emelni, ugyanis a teljes partneri körből már nem csak a felső 10 % érte el a korábbi határt! Utóbbi tény is kiválóan mutatja azt, hogy az innováció, a hatékonyságra való törekvés előbb-utóbb mindenképp kifizetődik. Tény, hogy a csirke hízlalás egy kifejezetten jól iparosítható, gyorsan forgó tevékenység. Viszont tegyük fel a kérdést magunknak: vajon a baromfi hízlalás világszintű bővüléséhez mennyiben járult hozzá az, hogy hatékonyan mérik, s ezáltal fejlesztik a termelési tevékenységet? Szerintünk sokban.

Felhasznált források:

Szőllősi László-Dorka Nikolett (2016): A VÁGÓCSIRKE HIZLALÁS NATURÁLIS HATÉKONYSÁGÁNAK GAZDASÁGI SZEREPE EGY MAGYARORSZÁGI KORSZERŰ TELEP ADATAI ALAPJÁN

https://www.fwi.co.uk/livestock/poultry/broilers/the-new-epef-420-broiler-standard-and-how-to-achieve-it

https://poultryperformanceplus.com/information-database/broilers/285-european-broiler-index-or-european-production-efficiency-factor 

Írta: Héjja Csaba - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27