Agrármatek: Amit mérünk, az javul - tartja a mondás

Takarék Agrár24
Ez a mondat már szlogenné vált, életünk minden területén tudunk rá példát mutatni. Mérnek az internetes keresőkben, hogy minél személyre szabottabb ajánlatokat kapjunk, megkérdezik az ügyfelek elégedettségét egyes vásárlások, igénybe vett szolgáltatások után, hogy javítani tudjanak a színvonalon, de manapság ez a visszamérés már ugyanúgy igaz a mezőgazdaságra is. Miért fontos a mérés? Mit nyerhetnek a gazdák? Többe kerülhet-e a leves, mint a hús?

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az ágazati elemzéseink egyik fontos része volt, hogy összegyűjtöttük a főbb termelési mutatókat, a jó, átlagos, átlag alatti termelési színvonalat jelentő értékeket, melyek a vállalkozások jövedelmezőségét leginkább meghatározzák. Agrár adatlapunk (2020 augusztus 22-i írásunkban bemutattuk) ezekre a mutatókra (átlagtermés, fajlagos takarmány felhasználás, kocaforgó, elhullás, éves tejtermelés, stb) kérdez rá. Azt tapasztaltuk, hogy ezen adatok nem mindig állnak rendelkezésre a vállalkozásoknál, leginkább a kisebb üzemméretű, egyszeres könyvvitelt vezetőknél, valamint bizonyos ágazatok esetében sem. Pedig nagyon hasznos tud lenni.

Azokban az ágazatokban, ahol feldolgozó üzemek, integrátorok erős befolyást gyakorolnak a termelésre, nagyobb a gazdaságos üzemméret, ütemezik a felvásárlást, ezek, a termelés színvonalát meghatározó mutatók beépültek az elszámolásba. Ezt láthatjuk a sertés és baromfi ágazatban, ahol a fajlagos takarmány felhasználás, elhullás, leadott átlagsúly képezi az árbevétel elszámolását, és prémium is jár, ha a kitűzött célt teljesítik.

Húsmarha ágazatban viszont ennek ellenkezőjét tapasztaltuk, országosan jellemző termelési mutatók, fajtánkénti adatok alig állnak rendelkezésre. Kevés gazdaságban történik adatgyűjtés a takarmányfelhasználásra, hízlalási adatokra, ezt még a kis üzemméret is erősíti. Pedig egyre többen fogalmazzák meg (Fajta Egyesületek, Agrárminisztérium), hogy a mennyiségi húsmarha tenyésztést fel kell váltania a minőségi marhahústermelésnek, ehhez pedig a termelés hatékonyságát kell növelni. Ennek megvalósításához a szakértelem mellett mérések, adatok, értékelések szükségesek.

Minden ágazatban számos technológia létezik a mérésre, adatgyűjtésre, akár high-tech eszközök is. Ilyen például a számítógép vezérelt takarmányadagoló, telefonnal mérlegelő szoftver, stb., melyek költségeit a kisebb gazdaságok nem tudják kigazdálkodni.

Mérlegekkel már rendelkeznek a gazdaságok. Indulásként az is elegendő, ha a takarmány felhasználást heti, napi szinten feljegyzik, esetleg mellette időjárási adatokat is rögzítenek. Ezekből több év alatt már a saját gazdaságra jellemző adatbázissal rendelkezhetnek. Ezek alapján lehet a takarmányösszetételen változtatni, ha például hidegebb a tél, vagy ha a szárazabb időjárás esetén legeltetés mellett hamarabb kell elkezdeni a takarmányozást. Ezek segítségével tervezhetőbbé válik a gazdálkodás, a likviditás, és nem utolsósorban az adott évi jövedelem is.

Írta: Sándor Gáborné - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?