Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Kikből lehet nyertes a brojler ágazatban?

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Kikből lehet nyertes a brojler ágazatban?

Takarék Agrár24
Az nem kérdés, hogy a teljes magyar baromfiágazat hazánk egyik legfontosabb agrár termékpályája. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy az Európai Unió teljes baromfi kibocsátásából hazánk viszonylag jelentős, 5 %-os részesedéssel bír, aminek köszönhetően volumenben a 10 legnagyobb ország között vagyunk. Emellett ez a termékünk sikeres exportcikk is, nem beszélve arról, hogy a magyar csirkehús kiváló ár-érték arányt képvisel a piacon, tehát jó minőséget tudunk előállítani egyre jobb hatékonysággal. S hogy mi a nyertes stratégia? Bejegyzésünkben ennek járunk utána.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A címben feltett kérdésre talán a csirkehús előállítás üzemgazdasági előnyeiben kereshetjük a választ. Ezek közül a leginkább kiemelendők: a rendkívül jó szaporodásbiológia, a halfélék után a csirkehúst a legjobb fehérjetranszformáció jellemzi. Az állattenyésztési ágazatok közül ennél a kétlábúnál a legjobb az egységnyi nevelőfelületen előállított hús mennyisége. A csirke kiválóan alkalmas az iparszerű termelésre, kimagasló az élőmunka kihasználtsága, emellett magas technikai és gazdasági hatékonyság is jellemzi. Mindezek mellett viszonylag alacsony a belépési korlát, plusz kiválóan használja ki az integrált termelés előnyeit.

Talán az utóbbi két tényező az, ami miatt hazánkban gyorsítósávban tudott fejlődni az ágazat: a rendszerváltás előtt felépült kapacitások persze bővültek, viszont a korábban meglévő termelési eszközöket ezzel a tevékenységgel jól ki lehetett használni. Fontos hangsúlyozni, hogy a fogyasztói kereslet is erősen elmozdult a fehér húsok irányába. Az integrációs termeltetés lehetőségét nem csak az integrátorok, hanem az integrált termelők is ki tudják használni: a tőkehiányt az integrátorok által ki tudják küszöbölni a kisvállalkozások.

Gazdasági szempontból azonban a hosszú távú nyertes az lehet, aki felépíti az integrációt. Utóbbi alatt azt értjük, hogy az értéklánc egyes tevékenységeit egy és ugyanazon vállalkozás keretein belül végzi ("termőföldtől az asztalig"), s ez eleve jövedelmezőség szintjén tud növekedést okozni, viszont fontos kiemelni a minőségbiztosítási előnyöket is. Tudni kell ugyanis, hogy a vevői minőségi sztenderdek, a húsok piacán is egyre magasabbak, s ezt úgy tudja biztosítani a gyártó, ha a termelési lánc minden szakaszát kontrollálni tudja.

Kisvállalati szinten pedig az, aki hosszú távú kapcsolatot alakít ki egy-egy integrátorral. Utóbbiak szerint a nyertes stratégia az ágazatban, ha valaki folyamatosan tudja biztosítani a magas minőséget. Egy olyan kis piacon, mint a magyar, értelemszerűen nem építhet ki mindenki saját vertikális integrációt, viszont az, ha hosszú évek óta egy-egy nagy integrátor beszállítója vagyok, kiszámíthatóságot ad a vállalkozásomnak, s gyakorlatilag kéz a kézben tud a kisvállalkozás az őt integráló vállalattal fejlődni.

Összegezve tehát a kulcsszó az integráció. Persze láthatunk az értéklánc egy-egy szakaszán működő vállalkozásokat, melyek évek óta sikeresek, azonban a legnagyobb eredményeket mégis azon vállalatok mutatják be, amelyek valóban megvalósítják a "termőföldtől az asztalig" stratégiát. Továbbá a vertikális integrációban való termelés lehetővé teszi, hogy az egyes részfolyamatok melléktermékei is hasznosításra kerüljenek, amivel további jövedelem biztosítható a vállalkozásunk számára!

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?