Agrárbefektetési lehetőségek a határokon túl - Hol érdemes külföldön befektetni?

Agrárbefektetési lehetőségek a határokon túl - Hol érdemes külföldön befektetni?

agrarszektor.hu
Számos hazai élelmiszergazdasági vállalat "nőtte ki" a hazai piacot, és fordult/fordul a nemzetközi befektetési lehetőségek felé. A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáján egy kerekasztal-beszélgetésnek a fő témája az volt, hogy hol kínálkoznak ma az agráriumban a legjobb befektetési esélyek, és ezek kihasználásához melyek lehetnek a legjobb megoldások.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bárány László, a Master Good Kft. ügyvezető-tulajdonosa ismertette a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián, hogy a Master Good cégcsoport 43 országban exportálja a csirkehús és készítmény termékeit. Komoly piacuk Ázsia, és annak is több régiója, például Kína, Tajvan, Dél-Korea, Vietnam. Ezért döntöttek amellett, hogy ottani jelenléttel erősítsék pozíciójukat. Csirkefeldolgozó üzemet létesítenek Vietnamban tőkebefektetésüknek köszönhetően. Az üzem korszerűségét és kapacitását tekintve vietnami értelemben is kedvezőnek számít.

Bárány László

Gregosits Balázs, a Vitafort Zrt. nemzetközi gazdasági fejlesztési igazgatója arról számolt be, hogy a cégcsoport több mint 40 éves múltra tekint vissza, exportaktivitással több mint 20 országban vannak jelen. Ezek közül kiemelte a délkelet-ázsiai régiót, a laoszi projektjüket. A kötött segély-hitelprogram több mint 15 éve indult és egy 70 millió dolláros költségvetésű beruházás megvalósítását segíti, 2022-ben érnek a végére. A projekt során három takarmánykeverő, számos vágóhíd, keltető és intenzív halfarm létesítése valósult meg. Kiemelte, hogy a vállalat negyedik kormánydöntésnek köszönhetően, hitellel és önerővel 5,2 milliárd forintos teljesen új üzemegységet hoz létre az elkövetkezendő években a HIPA támogatásával. A hazai piac állandó, nem rejt túl nagy mozgásteret, ezért lépni kell a külpiacok irányába.

Gregosits Balázs

Kerezsi Miklós, a Hodler Alapkezelő Zrt. igazgatóság elnöke elmondta, hogy saját befektetéseikkel aktívak Romániában és Szerbiában. Van egy szoftvercégben befektetésük, az AgroVIR Kft.-ben, amely farmmenedzsment szoftvert kínál Magyarországon kívül Szerbiában, Szlovákiában, Bulgáriában, Azerbajdzsánban, sőt van egy leányvállalatuk Argentínában is. Ezen kívül takarmányipari projektjeik vannak, az UBM csoporttal közösen Romániában építették meg a térség egyik legnagyobb takarmánykeverő üzemét. Ipari tisztítószerekkel is kereskednek a régióban egyebek mellett. A tevékenységük viszonylag sokrétű. A külföldi terjeszkedés legfőbb motivációjaként Kerezsi Miklós, a Hodler Alapkezelő Zrt. igazgatósági elnöke azt említette, hogy itthon minden rendben van, jó az agrárium.

A régióban az egyik konszolidáltabb piac a magyar. Nem tudom, hogy itthon meg lenne az a bátorság, hogy például baromfiiparba befektessünk a Master Good vagy a Tranzit csoport mellett Magyarországon, viszont például Romániában lehet keresnivalónk

 - tette hozzá, kitérve arra, hogy azért ment a Hodler külföldre, mert a magyar piac beszűkülését tapasztalták, rendkívül erős piacvezető versenyzők alakultak ki, kevés tér maradt a növekedésre, ugyanakkor a környező országokban látunk egy a magyarországinál is erősebb generációváltást.

Kerezsi Miklós

Aki nem tudta az utódlás kérdését már megoldani, annak az eszközei, cégei eladóvá válnak. Emellett látunk egy konszolidációs lehetőséget is a magyarhoz képest, nagyon fragmentált a piac a környező országok agráriumában, élelmiszeriparában, és szinte mindegyik alágazatról elmondható ez. 

Azt látjuk, hogy a nagy nyugati szereplőknek sem annyira magas az étvágya ezekbe az országokba befektetni, hogy ne tudnánk velük versenyezni

- szögezte le.

Ezt a tapasztalatot erősítette meg Gregosits Balázs, a Vitafort Zrt. nemzetközi gazdasági fejlesztési igazgatója is, aki példaként említette, hogy Laoszt, ahol 2006 óta jelen vannak, úgy tudná a 7,5 milliós országot bemutatni, mintha a magyar viszonyokat vetítené magunk elé 50-70 évvel ezelőtt. Tehát, a mezőgazdasági infrastruktúra, a tudás és a lehetőségek szempontjából ennyivel előrébb vagyunk, nyilván az ország adottságai miatt.

Bárány László, a Master Good Kft. ügyvezető-tulajdonosa elmondta, hogy több éven keresztül kóstolgatták Vietnamot, mielőtt befektettek volna. Céljuk volt, hogy a piacról valódi információkat szerezzenek, mert egy kereskedelmi kirendeltség változó információkat kap. A vágóüzemet egyrészt profitcenternek tartják, másrészt egy kapu is arra is, hogy a Master Good termékeit oda exportálva állandó jelenlétet valósítsanak meg a vietnami piacon. Fiai meg vannak arról győződve, hogy a következő tíz évben Délkelet-Ázsia és a baromfiipar hihetetlenül fejlődésen megy keresztül, a vietnami üzemük pedig ebben a folyamatban előretolt helyőrségként funkcionál majd. A külpiaci jelenléthez nem részesültek semmilyen támogatásban, miután a bankoknál letesztelték a finanszírozási hajlandóságot, túl nagy óvatosságot tapasztaltak. A Master Good által kivitt durván 11 millió eurónyi tőke teljesen saját, sőt a vietnami csirkevágó üzemük jelenleg is hitel nélkül gazdálkodik.

Kerezsi Miklós, Gregosits Balázs, Bárány László, Bán Zoltán (balról jobbra) 

Kerezsi Miklós, a Hodler Alapkezelő Zrt. igazgatóság elnöke a legnagyobb nehézségként a személyes jelenlét és humánháttér biztosítását nevezte meg a külföldi terjeszkedés során. Néhány éve realizálták, hogy csak akkor lehetnek sikeres külföldi befektetők, ha megoldják a menedzsment utánpótlást kérdését. A Vitafort Zrt. nemzetközi gazdasági fejlesztési igazgatója és a Master Good Kft. ügyvezető-tulajdonosa is hasonlóan nyilatkozott erről.

Felmerült annak a kérdése, hogy a vezetők mit tanácsolnak azoknak a gazdáknak, akik külföldi terjeszkedést terveznek. A beszélgetés résztvevői biztatnak minden magyar céget, hogy próbálják ki magukat külföldön. A Hodler Alapkezelő Zrt. igazgatóság elnöke azt javasolja, hogy elsőként mérjék fel a célország lehetőségeit, nézzék meg a viszonyrendszert, válasszanak olyan üzleti partnert, aki ismeria helyi viszonyokat.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?