Aggasztó, ami az európai mezőgazdaságban zajlik: ez minden gazdát érintetni fog

Aggasztó, ami az európai mezőgazdaságban zajlik: ez minden gazdát érintetni fog

agrarszektor.hu
A gazdálkodók számára életbevágó kérdés az, hogy vajon nyernek-e vagy veszítenek az uniós Közös Agrárpolitika új szabályozási rendszerében. Manapság az egyik legnagyobb kihívássá vált, hogy el tudnak-e igazodni az ágazati szereplők a változó előírások között, és ki tudják-e használni maximális mértékben a kínálkozó támogatási lehetőségeket. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az agrárgazdaság szereplői hosszú távon nem folytathatják úgy tevékenységeiket, mint eddig. Elengedhetetlenné vált, hogy fenntartható, környezetvédelmi szempontoknak is megfelelően folytassák a termelők a munkát. Még fajsúlyosabb szempont, hogy a "zöld előírások", tehát a Green Deal nagyobb szerepet kap az Európai Unió Közös Agrárpolitikájában (KAP) is, így teljesítésükhöz egyre inkább szükség lesz ahhoz, hogy az ágazat résztvevői agrártámogatásokhoz juthassanak. De nehezebb vagy könnyebb lesz megfelelni az új feltételeknek? A Portfolio Agrárszektor 2021. konferencián erre a kérdésre is választ kaphattunk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) az egyik legrégebben működő közös szakpolitika, amely költségvetési ciklusokhoz igazodva, 7 éves időszakokra határozza meg céljait és szabályozási kereteit. Nyilvánvalóvá vált, hogy az agrárgazdaság szereplői hosszú távon nem folytathatják úgy tevékenységeiket, mint eddig. Fontos kérdés, hogy a magyar gazdálkodóknak milyen kihívásokkal kell majd szembenézniük az elkövetkezendő időszakban, illetve az, hogy milyen megkerülhetetlen uniós fenntarthatósági feltételeknek kell eleget tenniük az új KAP-ban. Egyelőre számos kérdés felvetődhet a gazdálkodókban, többek között például az, hogy mi lehet a megoldás az agrárszektor versenyképességi problémáira és mit lehet tenni a rendkívüli jövedelemingadozások ellen? Egy biztos: az Európai Unió Közös Agrárpolitikájában jelentősen nagyobb szerepet kapnak a zöld előírások. A Portfolio Agrárszektor 2021. konferencián megrendezésre kerülő a kerekasztal-beszélgetésben a szakemberek pedig teljes mértékben egyetértettek abban, hogy nem biztos, hogy jó ez a Deal.

Szabó Levente, Makai Szabolcs, Harsányi Zsolt, Győrffy Balázs, Feldman Zsolt, Papp Gergely (balról jobbra)

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint váratlanul érte az egész ágazatot a 2020. májusában beesett Green Deal, ám mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy mi is az a Green Deal, tehát a "zöld megállapodás"? Egy fenntarthatósági terv arról, hogy hogyan kellene átalakítani Európát a klíma és a fenntarthatóság szempontjából. Célszámokat fogalmaznak meg benne a növényvédő szerek, a nitrogéncsökkentés, az ökológiai területek és az antibiotikumok tekintetében - ezeket pedig a teljes szabályozásba bele kellene venni. Feldman Zsolt hozzátette, hogy ezeket jogilag nem volna jó betartatni, az elkövetkezendő hónapokban az egyik fő céljuk az lesz, hogy tárgyaljanak Brüsszelben, hogy ne kelljen nevesítenie ezeket a számokat az országoknak.

Nagyobb a kára, mint a haszna?

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke erősen kritizálta a Green Deal-t, mivel úgy gondolja, hogy nem egy szakmai, hanem politikai anyag, ami nem szakmai alapokon született, nem foglalkozik azzal, hogy milyen hatással lesz a termelőkre és a mezőgazdasági termelésre. Sőt, már maga a neve is erősen kifogásolható. További problémát képez az is, hogy a fogyasztók egy jelentős része nem rendelkezik hiteles információkkal, hiszen a legfőbb információforrásuk az internet és különböző filmek, melyek sok esetben rossz színben tüntetik fel a mezőgazdaságot, főleg az állattenyésztést. Ezáltal pedig könnyebben befolyásolhatóvá válnak ezek a személyek, így számukra a Green Deal még jó ötletnek is tűnhet, ami a fenntarthatóság szempontjából óriási lépés - ez a valóságban azonban nem feltétlenül van így. 

Győrffy Balázs

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető-tulajdonosa a kerekasztal-beszélgetésben kiemelte a precíziós gazdálkodás fontosságát. A mezőgazdasági gépek rengeteget változtak. A mostani gépek sokkal kevesebb káros anyagot bocsátának ki. Egyúttal környezetbarátabbak is, hiszen például már a növényvédő szerek használata is hatékonyabb lehet. A "zöld" újítások alapjai tehát nem a szinte betarthatatlan határértékek megszabása kellene, hogy legyenek, hanem sokkal inkább a modernizációt kellene támogatni, azzal lehet valódi sikereket elérni.

Harsányi Zsolt

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója szerint azonban el kell fogadni ezt a kialakult helyzetet, ehhez kell igazodni, erre kell megoldásokat találni. A nyugati országok és Amerika kibocsátásától így is le vagyunk maradva, ez az új stratégia viszont tovább ronthatja a helyzetet. A szakember szintén kihangsúlyozta a precíziós gazdálkodás fontosságát: 

A precíziós támogatásokra szükség van, hiszen ezekkel a gépekkel kevesebb inputanyagra van szükség, valamint a terméshozam is megfelelő. Ez az, amire a hangsúlyt fektetni kellene.   

Hozzátette, hogy a növényvédő szerek mennyiségének drasztikus csökkentése miatt romlanának a kilátások. Ahogyan Makai Szabolcs fogalmazott, 

tudomásul kell venni, hogy komoly kihívás előtt állnak emiatt a gazdák. A stratégia fő célja a fenntarthatóság és a környezetvédelem lenne, de úgy tűnik, hogy a kevesebb termelés is a célok között szerepel. Legyen kevesebb az export, legyen kontroll alatt a hazai piac. Ez pedig aggodalomra adhat okot, mivel vissza lennének így szorítva a gazdák.  
Makai Szabolcs

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója úgy gondolja, hogy kijelenthető, hogy nem lenne jó hatással a "zöld megállapodás" a mezőgazdaságra, a magyar agrárium például így nemcsak világszinten, hanem az EU-n belül is degradálódna. Az EU így elérheti a versenyképesség csökkenését a visszaszorítások által. Egy dolog azonban kijelenthető: egy megoldás lehet, mégpedig a precíziós gazdálkodás. Nem véletlen, hogy a precíziós gazdálkodással már sokadszorra találkozhatunk, úgy tűnik, hogy a versenyképes, ám fenntarthatóbb mezőgazdaság kulcsa lehet. 

Szabó Levente

A kisebb gazdálkodások lehetnek a legnagyobb vesztesek?

Rövid időn belül pedig kiderülhet, hogy a 2023 és 2027 közötti KAP hogyan is fog kinézni valójában. Feldman Zsolt elárulta, hogy olyan javaslatokkal, úgynevezett csomaggal mennek a Bizottság elé, melyben kiemelt szerepet kapnak a beruházások. A fejlődéshez, ezáltal például a kibocsátás csökkentéséhez nagyobb beruházásokra van szükség, így hát a cél az, hogy a Bizottság ebben partner is legyen. Eddig kevés szó esett a kisebb gazdálkodókról, ám nagyon fontos kiemelni azt, hogy ez az új előíráshalmaz minden gazdát érint, kisebbeket nagyobbakat egyaránt, így könnyen lehet, hogy számos termelőt egyszerűen ellehetetlenítene. A NAK elnöke szerint izgalmas évek és komoly kihívások előtt állunk szembe. 

Nem koherens az egész. Az egyik oldalon likvidálják a kistermelőket, a másik oldalon pedig extra támogatásokat akarnak nyújtani. Mintha csak ötletszerű stratégia lenne, ami mögött nincsen semmi más, csak politika.

 

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

 

Fotók: Portfolio

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03