Nagy István bejelentette: még idén elfogadják a gazdaságátadásról szóló törvényt

Nagy István bejelentette: még idén elfogadják a gazdaságátadásról szóló törvényt

agrarszektor.hu
A parlament előtt van a birtokátadásról, a gazdaságok átadásáról szóló törvény, amelyet még karácsony előtt el fognak fogadni - mondta Nagy István agrárminiszter a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A tárcavezető az idei év természeti, társadalmi és gazdasági változásainak felsorolása után óvatos előrejelzésekbe bocsátkozott a következő éveket illetően, különösen a 2027 utáni közös agrárpolitika kapcsán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kifejezetten nehéz év volt az idei, jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakpolitikus, visszatekintve az elmúlt időszak történéseire, számba vette az év során tapasztalt időjárási és egészségügyi kihívásokat, a magyar agrárium és élelmiszeripar, illetve ezek szereplői számára jelentős gazdasági és társadalmi változásokat, folyamatokat. Kitért az év során elfogadott, az ágazat helyzetét rendező, biztosító és megkönnyítő törvényekre, külön kiemelve a családi gazdálkodásról, az adózásról, az osztatlan közös földtulajdonok felszámolásáról és az öntözéses gazdálkodásról szóló jogszabályokat, valamint a jelenleg még a parlament előtt levő, a gazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslatot.

Elkészült a gazdaságok átadásáról szóló törvény, amit a parlament még karácsony előtt el fog fogadni

- jelentette ki Nagy István.

Nagy István (Forrás: Portfolio)

Az agrárminiszter az időjárásban (tavaszi fagyok, hosszú aszály és csapadékos nyárutó), a humán- és állategészségügy terén (koronavírus-járvány, sertéspestis és madárinfluenza), valamint a gazdasági folyamatokban (takarmány- és energiaárak elszállása, műtrágya-botrány) tapasztalt kihívások felsorolása után kitért arra, hogy mindezen nehézségek ellenére a magyar agrárium válságállónak bizonyult, és elmondhatja magáról, hogy minden nap képes biztosítani a minőségi élelmiszert az emberek számára. Nagy István a hazai helyzet elemzése után a jövő felé tekintett, és feltette a kérdés: de vajon milyen lesz a következő időszak az Európai Unió és Magyarország mezőgazdasága számára? Milyen lesz a Közös Agrárpolitika következő hét esztendeje? Ahogy a tárcavezető fogalmazott, az EU tagjaiként a magyar termelőknek a világ legszigorúbb állategészségügyi és élelmiszeripari előírásainak kell megfelelniük, és ez a következő években sem fog enyhülni, sőt. Ez a mostani idő a felkészülésé. Nagy István beszélt arról is, hogy 2027-től vélhetően nem lesz többé önmagában elérhető az az alaptámogatás, ami most még mindenkinek jár a földhasználat után, hanem valószínűleg valami zöld célhoz fogják kötni.

Az agrárminiszter kiemelte, hogy az elmúlt két év történései megmutatták, hogy az élelmiszer-ellátás nem egyszerűen stratégiai, hanem egyben nemzetbiztonsági fontosságú ágazat is. Éppen ezért elengedhetetlen a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztése. Ezt pedig támogatási programokkal és hitelkonstrukciókkal lehet biztosítani. A támogatásokat illetően Nagy István kiemelte annak jelentőségét, hogy a nemzeti társfinanszírozás mértékét 17%-ról 80%-ra emelték, majd pedig tételesen felsorolta, hogy 2021-ben milyen pályázati kiírások láttak napvilágot, ezeket milyen keretösszeggel hirdették meg, és mostanáig a források mekkora részét illetően születtek döntések. A tárcavezető kiemelte, hogy a kormány a következő időszakban korábban sosem látott mértékű forrásokat biztosít a mezőgazdaság és az élelmiszeripar részére, a vidékfejlesztésre 4265 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03