Kiderült: célegyenesbe értek a tárgyalások az új Közös Agrárpolitikáról

Kiderült: célegyenesbe értek a tárgyalások az új Közös Agrárpolitikáról

agrarszektor.hu
Elvben már megállapodott az Euró­pai Parlament (EP) a tagállamokkal az új Közös Agrárpolitikáról. Úgy tűnik, több vitás kérdésben a tagállamok akarata érvényesült azt követően, hogy az elmúlt hetekben kemény bírálat érte az uniós intézményeket a májusi tárgyalások kudarca miatt. A döntés még nem végleges, várhatóan a jövő héten állapodnak meg hivatalosan a felek az agrárreformról.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Célegyenesbe értek a tárgyalások az új uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP): megszületett a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is elfogadható kompromisszumos megállapodás a tegnapi, informális egyeztetésen - közölte az Európai Parlament. Az eddig nyilvánosságra hozott információkból az derül ki, hogy a sikertelen május végi háromoldalú - a tagállamok miniszterei, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közti - csúcstalálkozót követően a parlament számos vitás kérdésben engedett a tagállamoknak - írta meg a Magyar Nemzet.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az egyeztetések során a tagállamok célja, hogy összhangba hozzák a gazdák versenyképességét és a zöldintézkedéseket. Komoly vita folyt arról, hogy a tagállamoknak mekkora forrást kell fordítaniuk a KAP új zöldintézkedésére, az úgynevezett agroökológiai alapprogramra. A tegnapi informális egyeztetésen ebben a kérdésben kompromisszumos alku született, a közvetlen támogatások 25%-a fordítandó ezekre az új zöldintézkedésekre. A tagállamok - köztük Magyarország - eredetileg a közvetlen támogatások 20%-át, az EP 30%-át javasolta elkülöníteni.

A tanács már korábban hajlandó lett volna elmozdulni álláspontjáról, de a parlament mindeddig elutasította a most elfogadott kompromisszumos javaslatot. A 30%-os zöldráfordítással a miniszterek szerint már érdemben csökkent volna a gazdák versenyképessége. Szintén megállapodtak a kis- és közepes gazdaságok, valamint a fiatal gazdák támogatásáról. A kisebb termelők támogatására a közvetlen kifizetések 10%-át különíthetik el a tagállamok, a fiatal gazdák támogatására pedig az agrárköltségvetés 3%-át fordítanák.

A tagállamok és az uniós intézmények egyetértenek abban, hogy az új KAP-nak hozzá kell járulnia az európai zöldmegállapodás (Green Deal) céljaihoz, vagyis fenntarthatóbbá és környezetkímélőbbé kell tenni a mezőgazdaságot. A tagállamoknak ehhez igazodó stratégiát kell készíteniük, amelyet az Európai Bizottság hagy jóvá. Fontos előrelépés a tegnapi informális egyeztetésen, hogy a nemzeti stratégiákat Brüsszel az országok sajátosságait figyelembe véve fogadná el, ezzel a bizottsági tervekkel szemben jóval nagyobb mozgásterük maradna a tagállamoknak.

A tegnapi elvi megállapodást követően a végleges szöveget még el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a tagállamok minisztereit tömörítő tanácsnak, ezt követően léphet csak életbe 2023-tól az új agrárpolitika - mutatott rá közleményében az EP. A hivatalos megállapodásra a jövő hét elején kerülhet sor.

A tagállamok és az uniós intézmények még a portugál uniós elnökség alatt meg szeretnének állapodni az agrárreformról. Az évek óta húzódó tárgyalások miatt 2021 óta átmeneti időszak határozza meg a gazdák munkáját: a korábbi uniós költségvetési ciklus támogatáselosztási gyakorlata érvényes, de már az új, 2021-2027-es költségvetési ciklus forrásainak terhére. A 2027-ig tartó uniós pénzügyi ciklus teljes költségvetésének 32%-a jut az agráriumnak, vagyis mintegy 121 milliárd euró, azaz több mint 42 ezer milliárd forint.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?