Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások a magyar állattartó telepeken

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások a magyar állattartó telepeken

agrarszektor.hu
Magyarországon évről évre emelkednek a bérek, a KSH legfrissebb adatai szerint 2022-ben 497 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. Mindez ellenére a mai napig vannak olyan ágazatok, ahol jóval az átlag alatt keresnek az emberek, sok esetben ilyen például a mezőgazdaság is. Ebben az ágazatban az álláshirdetéseket böngészve láthatjuk, hogy bizony nem ritka a bruttó 300 ezer forintos vagy napi bruttó 20 ezer forintos kereset sem. Ez természetesen nagyban függ attól is, hogy ki, milyen feladatot lát el, mindenesetre nem túlzás azt mondani, hogy összességében nincsenek „elkapatva” a mezőgazdasági munkások, ha a fizetésről van szó.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lapunk többször is foglalkozott már az agráriumi bérekkel, tavaly nyáron például arról számoltunk be, hogy a legnagyobb béremelésről az élelmiszeripari és mezőgazdasági szektor dolgozói számoltak be. Nekik átlagosan 15,7 százalékkal nőtt a bérük. Egyúttal kiderült az is, hogy 2022 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 497 200 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 342 900 forint volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor a magyarországi álláskereső portálokat böngészve elmondható, hogy az agráriumban elérhető állások között nem sok olyat lehet találni, ami ezt az árszintet megüti. Persze, a fizetés nagyon sok mindentől függ - pozíció, munkaidő, tapasztalat stb. A KSH adataiból jól megfigyelhető, hogy a mezőgazdaság, erdőgazdaság és halászat ágazatban 2017 decemberében 287 ezer, 2018 decemberében 313 ezer, 2019 év végén 364 ezer, míg 2020 decemberében 394 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. 2021-ben is változóak voltak a bérek, ha minden korosztályt figyelembe veszünk, az alábbiak szerint alakultak az átlag bruttó bérek:

  • mezőgazdasági, erdészeti, halászati és vadászati tevékenységet folytató egység vezetője - bruttó 595 104 forint,
  • mezőgazdasági mérnök - bruttó 570 725 forint,
  • mezőgazdasági technikus - bruttó 426 978 forint,
  • mezőgazdasági és ipari gép (motor) karbantartója, javítója - bruttó 391 769 forint,
  • mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gép kezelője - bruttó 337 293 forint,
  • egyszerű mezőgazdasági foglalkoztatású - bruttó 187 684 forint.
EZ IS ÉRDEKELHET

Hiába az emelt bérek, nincs mindig elegendő munkaerő

Mint ahogyan az Agrárszektor is megírta, elmúlt évtizedek rendesen megviselték a zöldség-gyümölcságazatot, az pedig, hogy nincs elég munkaerő, évről évre sok-sok milliárdos kárt okoz. Az északkeleti országrészben még csak 8 ezer forint körül volt a napi bér, amit az idénymunkások kézhez kaptak általában. Ehhez képest az ország középső és nyugati részein napi 10-10 ezer forint alatt már senki sem megy napszámba. Sőt, a FruitVeB szerint ezekben a régiókban inkább a 12-15 forint a jellemző. Ha 22 napra vetítve számolja az ember a kereseteket, akkor az északkeleti országrészben mindössze 166 ezer forint bérezés érhető el nettóban, az ország középső és nyugati részein viszont már 260 ezer forintos nettóról lehet beszélni.

Mindemellett az élőmunkáért folytatott verseny pedig rendkívül kiélezett. Nagyobb eséllyel indulnak benne azok az ágazatok, illetve vállalkozások, amelyek a lehető leghosszabb időre tudnak munkát biztosítani. Ezért aztán az előrelátóbbak sok esetben ennek megfelelően állítják össze a termelési szerkezetet, és például a szamóca mellett dinnyét, a cseresznye mellett meggyet, szilvát és almát is termesztenek, hogy ne csak 1-2, hanem akár 6 hónapig is meg tudják tartani az igénymunkásokat. A helyzet pedig néha annyira súlyos, hogy már azt sem nagyon zavarják el, aki nem végzi rendesen a munkáját, még megfeddni sem nagyon merik, nehogy odébb álljon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet most?

Igen nagy változatosság jellemzi a hazai munkaerőpiacot, és ez az agráriumon belül sincsen másként. Ha görgetjük az álláskereső portálokat, több munka közül is válogathatnak a munkakeresők, a bérek azonban olykor csalódást keltőek lehetnek. A Jófogáson nemcsak ingatlanokat, járműveket, tárgyakat vásárolhatunk, hanem akár munkát is szerezhetünk. Az oldalon járva többek között az alábbi teljes munkaidejű állásokkal is találkozhatunk:

  • Pest vármegyében működő családi gazdaságba keresnek munkatársat állatgondozó, mezőgazdasági gépkezelő munkakörbe bruttó 550 000 havi fizetésért, túlóra elszámolással, szolgálati lakással és termékvásárlási kedvezménnyel,
  • komáromi baromfi tojó telepre helyettes telepvezetőt keresnek bruttó 350 ezer forintért + próbaidő utáni cafeteriával,
  • Győr-Moson-Sopron vármegyei sertéstelepre telepvezetőt keresnek bruttó 400 ezer forintért,
  • egy Pest vármegyei lovardába tanyavezetőt keresnek bruttó 310 ezer forintért,
  • szintén Pest vármegyébe kertfenntartót is keresnek napi bruttó 20 ezer forintért,
  • egy Hajdú-Bihar vármegyei tejelő állományhoz fejő munkatársat keresnek nettó 230 ezer forintért,
  • valamint, egy Somogy vármegyei sertéstelepen bruttó 450 ezer forintot és szolgálati lakást kínálnak a leendő munkatársnak.

Persze, ennél jelentősebben több állással találhatjuk magunkat szemben. Ugyanakkor jól látszik, hogy valóban változatosak a munkák a fizetés szempontjából is, illetve, hogy jóval az átlagfizetés alatt lévő mezőgazdasági munkák uralják a piacot. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?