Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak az idénymunkások a magyar szőlőkben

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak az idénymunkások a magyar szőlőkben

agrarszektor.hu
Az idei év nem kegyelmezett a mezőgazdaságnak, 121 éve nem látott aszály pusztított az országban, aminek köszönhetően rekordalacsony lett a búza és a kukoricatermés. Azonban volt még valami, ami a szárazságnál is nagyobb gondot jelentett: a munkaerőhiány. A szezonális munkák a bizonytalan bevétel miatt nem mondhatók vonzónak, arról nem beszélve, hogy kemény fizikai igénybevételt is jelentenek a munkavállalóknak. De mekkora problémát jelent most a munkaerőhiány a szüret idején, illetve milyen mélyen kell a gazdáknak a zsebükbe nyúlniuk ahhoz, hogy találjanak elég embert? Az alábbi cikkből ezek mind-mind kiderülnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén nyáron olyan aszályt tapasztalhattunk, amilyen 121 éve ne volt Magyarországon, a száraz időt pedig rendkívül megszenvedte a mezőgazdaság. A búza és a kukoricatermés is rekordalacsony volt 2022-ben, azonban az ősz beálltával más mezőgazdasági munkák kezdődnek meg. Ezek közül a legfontosabb a szőlőszüret és annak időszaka. A mezőgazdasági munkáknál viszont nem csak az aszály jelent gondot idén, hanem a munkaerőhiány is. Erre területre általában is nehéz embert találni, most viszont az általános munkaerőhiány miatt még nagyobb kihívás lehet a szüretet lebonyolítani - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy sok más mezőgazdasági munkánál, így a gyümölcstermelésben is szezonmunkákról lehet beszélni. Ma már nagy részét gépekkel végzik ezeknek a munkáknak, de a késő ősztől kora tavaszig tartó metszés és a betakarítás továbbra is emberi "kezeket" igényelnek, méghozzá nem is keveset. Míg az első esetében a gazdák igyekeznek állandó vagy családi munkaerővel megoldani a munkavégzést, addig a szüretnél a legtöbb helyen szükség van idénymunkásokra. Ideiglenes munkaerőt pedig nehéz találni a már említett problémák miatt. 

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint nagyobb eséllyel indulnak azok az ágazatok vagy vállalkozások, amik a lehető leghosszabb időre tudnak munkát biztosítani. A gyümölcstermesztésben egyébként a legnagyobb munkaerőigény a májustól októberig tartó időszakban jelentkezik, amibe a termésritkítás, majd a szüret tartozik bele. Ezek az ágazatok meglehetősen munkaerőigényesek, többek között ezért is jelent komoly kihívást embert találni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bármennyire is meglepő, a munkaerőhiány ma már csaknem akkora gondot okoz a zöldség-gyümölcs-termesztésben, mint az időjárási anomáliák. Nemhogy szakképzett dolgozókat, de idénymunkásokat is alig találni az egész országban, de Európa-szerte is

- magyarázta az általános mezőgazdasági munkaerőhiány problémáját Dr. Apáti Ferenc.

Ezért van az, hogy a vállalkozóknak emiatt "muszáj" egymásra licitálni a bérekben, hogy sikerüljön elég embert szerezni a csúcsidőszakokhoz. Ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy van-e elég munkaerő, ugyanis ez a termés minőségét és mennyiségét is nagyban befolyásolja. Az általános munkaerőhiány hosszú távon nagyon komoly következményekkel jár: ma már kisebb területen termesztik az adott gyümölcsöt vagy zöldséget, mint korábban. Ez igazán a legnagyobb munkaerő-igényű ágazatokban látszik meg, mint az őszibarack, az alma, a málna, a szeder, vagy a kézi betakarítású zöldségek esetében.

Szakértők szerint az elmúlt öt évben a munkabérek évente átlagosan 15%-ot emelkedtek, tehát összesen mintegy 60-70%-ot. Az, hogy mennyit lehet keresni a szüret ideje alatt, függ a területtől: az északkeleti országrészben csak 9-10 ezer forint körül van a nettó napi bér, addig az ország középső és nyugati részein viszont napi 12-15 ezer forint alatt már senki sem megy napszámba, ez pedig már 260-330 ezer forintos nettó bért is jelent az idei szüreti szezonban. A KSH 2021-es adataiból kiderült, hogy tavaly szőlő-, gyümölcstermesztőként átlagosan bruttó havi 229 484 forintot lehetett kapni. A szakértők viszont úgy vélik, hogy ennél jóval magasabbak a bérek, ráadásul tavalyihoz képest 15-20%-os béremelés biztosan volt. Ez jól bizonyítja, hogy a gazdák igyekeznek minél több bért kínálni az emberhiány orvoslására.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a lapnak elmondta, hogy ezeknél a munkáknál egyébként traktorosként lehet a legjobban keresni: ebben a munkakörben nem ritka a bruttó 600 ezer forintos havi fizetés. Szintén kiemelte, hogy egy nagyon nehéz és fizikailag megterhelő munkáról van szó. Ő is úgy látja, hogy a bérek 2022-ben jelentősen emelkedtek, jellemzően a minimálbér növekedésével arányosan

A gépesítés lehet a megoldás?

Az emberhiány kiküszöbölésére az egyik lehetséges megoldás a gépesítés növelése, azonban ez hosszabb távon tudja orvosolni a problémát, ráadásul jelentős anyagi befektetést igényel. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hozzátette, hogy a kézi munkaerő költségének növekedése miatt a jellemzően európai szüretelő kombájn gyártó vállalatok komoly innovációt hajtottak végre annak érdekében, hogy a szőlőt a legkisebb fizikai sérüléssel és a legnagyobb odafigyeléssel takarítsák be akár dombvidéki területeken is. Elképzelhető, hogy a gépesítés hosszú távon a jelenleginél jóval alacsonyabb munkaerő-szükségletet fog eredményezni a szüreti munkákban, de a mostani emberhiánynak komoly következményei lehetnek. Az aszály miatt nagyon komoly károkat elszenvedett mezőgazdaság helyzetét csak tovább rontja, ha nincs, aki el tudná végezni a betakarítást, ami komoly költségveszteséget jelenthet a gazdáknak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31