Durva, mennyit kereshetsz most agrárgépészként: rengeteg embert várnak

A magyar átlagkereset felett akár 20-30 százalékkal is többet kereshet ma egy agrárgépész Magyarországon, ennek ellenére a munkaerőhiány még mindig komoly problémát jelent a hazai mezőgazdaságban - tájékoztatta a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) az agrárszektor.hu-t. Jelenleg közel 10 ezren dolgoznak ebben a szakmában, jellemzően azonban inkább az idősebb korosztály választja. Kiemelten fontos lenne vonzóvá tenni az agráriumot a fiatalok számára, különben a hazai munkaerőt külföldi munkavállalókkal kell majd pótolni az agrárgépészet piacán is.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Még mindig komoly gondot okoz a munkaerőhiány a magyar mezőgazdaságban, és bár a géppark egyre korszerűbb, óriási a kereslet agrárgépészekre hazánkban - tudta meg az Agrárszektor a MEGFOSZ-tól. Ezekből a szakemberekből ráadásul annak ellenére is kevés van, hogy 20-30 százalékkal az átlagfizetést meghaladó kereseti lehetőséget, és hosszú távon biztos megélhetést adó szakmáról van szó. A fizetés természetesen függ a betöltött pozíciótól és a munkakörtől is, viszont még így is nagyon jövedelmező agrárgépészként elhelyezkedni.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Jelenleg közel 10 ezren dolgoznak ebben a szakmában Magyarországon, jellemzően azonban inkább az idősebb korosztály. Viszonylag elöregedő a társadalom, illetve nagyon kevés az ambiciózus szakember, napi szintű küzdelmet jelent az új munkaerő - közölte a MEGFOSZ. Kiemelték, egyre több külföldi munkavállalót kell minden területen és szakmában alkalmazni a fejlődő országokból, és ez hamarosan az agárgépészet piacát is elérheti. Fontos lenne tehát vonzóvá tenni az agráriumot a fiatalok számára, ezt olyan ösztöndíjprogramok és gyakornoki programok is segíthet, amelyekkel a tanulmányuk mellett kiegészítő jövedelemhez is juthatnak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?