Ezzel keresnek havi nettó 500 ezret az élelmes magyarok: ilyen papír kell hozzá

agrarszektor.hu
A V4-es országok statisztikai hivatalainak adataiból kiderült, hogy a tavalyi évben Magyarországon nőttek legjobban a bérek Lengyelország után: hazánkban 2021-ben 8,7 százalékkal emelkedett a bruttó átlagbér, Lengyelországban 9,6 százalékkal. A szlovákoknál 6,9, míg a cseheknél 6,1%-kal nőttek a keresetek. A keresetek szektoronként igen változóak, alábbi cikkből kiderül, mely ágazatokban lehet a legtöbb pénzt hazavinni.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A legmagasabb fizetés azonban továbbra is Csehországban van, hiszen 2021-ben 37 839 korona, azaz 530 ezer forint volt a bruttó átlagbér, őt követi jelentősen lemaradva Lengyelország 5662 z³otyval (444 ezer forint), illetve Magyarország 438 800 forintos átlagkeresettel. A legalacsonyabb bérek ma már Szlovákiában vannak, északi szomszédunknál a 2020-as 1133 euróról 1211 euróra nőttek a keresetek, ami mintegy 433 ezer forintnak felel meg. Magyarországon tavaly a korábbi éveknél némileg lassúbb volt a keresetek emelkedése, ám így is folytatódott a felzárkózás, elsősorban a közszféra béremelései, illetve az év végi béren kívüli juttatások húzták a dinamikát. Ennek köszönhető, hogy decemberben közel 492 ezer forint volt a bruttó átlagfizetés - írja a Világgazdaság

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Megéri ezekben a szektorokban dolgozni 

A nemzetgazdasági ágak közül az információ és a kommunikáció számít a legjobban fizetett szektornak, amit a számok is jól mutatnak: Lengyelországban például 10 084 z³otyt, azaz 791 ezer forintot is lehetett keresni tavaly, Magyarországon pedig 730 ezer forint körül vihetett haza az, aki az ágazatban dolgozott. Az építőiparban már jóval nagyobbak az eltérések, a lengyeleknél 825 z³oty, tehát 457 ezer forint, Magyarországon a 350 ezer forint, északi szomszédunknál pedig még a magyart is alulmúlják, ott ugyanis 818 euró volt tavaly, tehát még a 300 ezer forintot sem érte el. A szállítás, raktározás terén a három országban gyakorlatilag nincs különbség: 393 ezer Szlovákiában, Magyarországon 395 ezer, Lengyelországban 399 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?