Ezzel keresnek havi nettó 700 ezret az élelmes magyarok: ide végzettség sem kell

Ezzel keresnek havi nettó 700 ezret az élelmes magyarok: ide végzettség sem kell

Olaszország az Európai Unió egyik legjelentősebb mezőgazdasági termelője, ám az olasz mezőgazdasági vállalkozásokban a dolgozóknak csak egy része olasz, a többiek viszont mind külföldi munkások. Ezekhez a vállalkozásokhoz nem mindig könnyű bekerülni, az embert általában személyes ismeretség, ajánlás vagy a beadott önéletrajz alapján szokták felvenni. De milyen körülmények között, valamint mennyit kell dolgoznia annak, aki egy ilyen céghez szegődik el? Milyen fizetségre és milyen bónuszokra számíthat a munkájáért? Az Agrárszektor erről kérdezett meg egy Olaszországban élő és dolgozó magyart.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Csilla az O.R.T.O. Verde S.c.a.p.a. nevű mezőgazdasági vállalatnál dolgozik, Senigalliában. Ez Marche régióban, Ancona megyében található. Ez Olaszország legnagyobb, fagyasztott zöldség előállításával foglalkozó vállalata, ez a gyáruk pedig az ország zöldborsó és zöldbab feldolgozója, ahol a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Ebben a gyáregységben körülbelül 150 munkás dolgozik, ezek fele külföldi, Csilla az egyetlen magyar.

Olaszországnak ezen a részén nagyon nehéz munkát találni, az embert általában vagy személyes ismeretség alapján veszik fel, vagy a beadott önéletrajza alapján. De ez attól is függ, milyen pozícióra keresnek embert. Az egyszerű munkásoktól nem kérnek semmiféle végzettséget a munkáltatók, bár Csilla tudomása szerint nagyon sokan rendelkeznek legalább egy érettségivel. Ami viszont kardinális kérdés, az az olasz nyelvtudás. Hogy a dolgozó beszél-e bármilyen más nyelven, az mindegy is, egy gyári munkásnak az olasz nyelvtudáson kívül másra nincs szüksége.

Ami a munkaidőt illeti, Csilla elmondta, hogy amikor nincs szezon, vagyis novembertől márciusig, akkor három műszakban dolgoznak a gyárban, vagyis 6-tól 14 óráig, 14 és 22 óra között, valamint 22 órától reggel 6-ig dolgoznak a gyárban. Áprilistól októberig viszont úgynevezett négy műszakos munkarend van érvényben, ekkor négy munkanapot követ egy nap pihenő, de aki éjszaka dolgozik, az két napot pihenhet. Ilyenkor folyamatosan dolgoznak, szombaton és vasárnap is. Csilla beszélt arról is, hogy a vállalat az előírásoknak megfelelően biztosítja a munkavédelmi felszerelést és a szükséges képzéseket a dolgozóknak. Kapnak munkaruhát és füldugót, valamint folyamatosan munkavédelmi tanfolyamokon kell részt venniük, amiből vizsgáznak is. A dolgozó munkaruhájának típusa attól függ, milyen feladatkörben dolgozik.

A bérekkel kapcsolatban Csilla arról tájékoztatta az Agrárszektort, hogy Olaszországban a fizetéseket egy szakszervezeti egyezménnyel szabályozzák. Az ember fizetése attól függ, hogy mennyi ideje dolgozik a munkahelyén, valamint attól, hogy mit csinál.

Az alap fizetés óránként körülbelül 9,5-10 euró de elérheti a 14 eurót is. Fizetnek ezenkívül éjszakai pótlékot szombat vasárnapra plusz juttatást és túlórát. Mindenki blokkol, ezért nagyon pontosak a fizetések

- magyarázta Csilla.

Ezek ugyan bruttó számok, de Csilla elárulta azt is, hogy az áprilistól októberig tartó csúcsszezonban nettóban a 11 eurós órabérrel havi 2000-2200 eurót (721-793 ezer forintot) is meg lehet keresni. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy a vállalat nem biztosít szállást vagy közlekedési lehetőséget a munkavállalóknak. Csilla elmondása szerint a cég valamennyi dolgozója a környező településeken lakik, és saját autóval jár dolgozni.

Az Agrárszektor korábban olyan, Hollandiában és Spanyolországban élő magyarokat is megkeresett, akik szintén a mezőgazdasági ágazatban tevékenykednek. Az ő tapasztalataikról szóló cikkek ezen és ezen a linken olvashatóak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?