Havi nettó 500 ezret is megkeresnek ezek a magyarok: ehhez végzettség sem kell

Havi nettó 500 ezret is megkeresnek ezek a magyarok: ehhez végzettség sem kell

Olaszország az Európai Unió egyik legjelentősebb mezőgazdasági termelője, ám az olasz mezőgazdasági vállalkozásokban a dolgozóknak csak egy része olasz, a többiek mind külföldi munkások. Ezekhez a vállalkozásokhoz általában nem könnyű bekerülni, az embert általában ismerősi ajánlás, személyes ismeretség vagy a felvételi eljárás során beadott, megfelelő önéletrajz alapján szokták felvenni. De milyen körülmények között, valamint mennyit kell dolgoznia annak, aki egy állattartással és -feldolgozással foglalkozó olasz cégnél áll munkába? Milyen fizetségre és milyen bónuszokra számíthat az ember a munkájáért? Az Agrárszektor erről kérdezett meg egy Olaszországban élő és dolgozó magyart.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gabriella az Amadori alkalmazottja, az egyik vezető olasz mezőgazdasági-élelmiszeripari vállalatnál, amely az állattartásra és feldolgozásra szakosodott. A több mint 50 éve alapított Amadori Olaszország egyik legnagyobb cége, és bár vannak sertés-, marha- és pulykatelepei is, a cég fő profilja a csirkék tenyésztése és feldolgozása. Az Amadori 6 keltetővel, 6 takarmánykeverővel, 6 élelmiszerfeldolgozó üzemmel rendelkezik, valamint 19 fiókteleppel szerte az országban. Gabriella közel 6,5 éve dolgozik a cégnél a keltetőknél, de nem állandó szerződéssel van ott, hanem évente megújuló, úgynevezett agrárszerződéssel. Az Amadorinál nagyon sok külföldi dolgozik, főleg marokkóiak, illetve románok jóval kevesebben, ahol viszont Gabriella van, ott ő az egyetlen magyar. A cégnél az olasz nyelvtudás inkább előny, nem elvárás, mivel ők sima dolgozókról.

Gabriella korábban olívaszedéssel foglalkozott, és egy ismerőse révén került az Amadorihoz, aki elvitte őt egy megbeszélésre. Elmondása szerint a cégnél komoly várólista van, hosszú időbe telt, amíg be tudott jutni. Ahogy fogalmazott a munka nehéz, de megéri, a cég pedig minden feltételt, munka- és védőfelszerelést biztosít a számukra a biztonságos munkavégzéshez. Ami a munkaidőt illeti, Gabriella elmondta, hogy rugalmas munkaidőben dolgoznak, ami van, hogy csak két órát jelent naponta, de a sűrűbb időszakokban a 12 órát is elérheti. Munkája során több telephelyen is megfordul, a közlekedést pedig saját autóval oldja meg, de a cég a megtett út vagy az utazással töltött idő alapján fizeti az utazás költségeit is. Az olasz szabályozás kimondja, hogy ha fél óránál tovább tart az út, akkor azt már fizetnie kell a munkáltatónak. A telephelyi munkáért órabért kapnak, a csirkenevelésért óránként nettó 7,5 eurót, szállításkor pedig nettó 8,5 eurót. Ehhez járulhat még óránként plusz egy euró bónusz a jó teljesítményért, illetve szállítás után a félévi bónusz. Egy átlagos hónapban a dolgozók akár 1400 eurót (közel 500 ezer forintot is) is megkereshetnek. Gabriella azt is elmondta, hogy ez olasz agrárszerződés egy érdekes konstrukció, mert megszabja, hogy mennyit lehet vele egy évben dolgozni (180 napot), és hogy a nem ledolgozott napokra viszont jár az úgynevezett "agrár munkanélküli". Ahogy azt korábban említette, nem mennek be minden nap dolgozni, és nem jön ki mindig a 8 óra.

Az agrárszerződések kapcsán Gabriella kiemelte, hogy akik termelőüzemekbe járnak szedni, illetve akik hivatalosan fel vannak véve egy céghez, azoknak ilyen szerződésük van. Közép-Olaszország inkább ipari terület, ezen a területen nagyon figyelnek arra, hogy e legyen fekete munka a cégeknél. A magánvállalatoknál előfordulhat, hogy a túlórát a dolgozóknak készpénzben fizetik ki, de a munkáltatók inkább nem szoktak ezzel kockáztatni.

A munkafolyamatok kapcsán Gabriella kifejtette, hogy náluk külön van a keltetőüzem és a nevelde, a neveldékbe már aznaposan hozzák a csirkéket. Az állatokat már előkészített boxok várják, automatikus etetőkkel és itatókkal. A dolgozóknak ezeket kell teletöltenie, illetve figyelni a boxokat és a csirkék állapotát. Az Amadori a telepein antibiotikum-mentes nevelést folytat. A telephelyen 12 ilyen box található, és meg van adva négyzetméterre, mennyi csirke lehet egy-egy ilyen egységben (14 ezer). Ezeket az állatokat vágósúlyig nevelik, aztán elszállítják őket, mert a vágóhíd máshol van. A szállítás után a cég elviszi a trágyát, majd kitakarítják és összesen négyszer fertőtlenítik a boxot a következő adag csirke érkezése előtt.

Az csirkék megfigyelése kapcsán Gabriella beszélt arról is, hogy az dolgozóknak elhullott állatokat és a selejteket azonnal ki kell szedniük, amiknek pedig valamilyen bőrbetegsége van, azok nem kerülhetnek vágásra. Gabriella elmondta, hogy hetente jönnek szakemberek székletmintát venni, a tápból annak beérkezésekor szintén mintát vesznek, a víz minőségét pedig hetente ellenőrzik. Az állategészségügyi és járványügyi előírásokat Olaszországban nagyon komolyan veszik, a dolgozóknak a telephelyen mindig kötelező munkaruhát viselni. A szigorú óvintézkedésekre pedig óriási szükség is van. Gabriella kiemelte, hogy 2021 őszén óriási madárinfluenza-kitörés volt Olaszországban. Az eset 400 állattartó telepet érintett az ország északi részén és Róma közelében, a hatóságoknak pedig több milliónyi állatot kellett leölnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03