Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások 2024-ben a magyar földeken

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások 2024-ben a magyar földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt években kapott hideget, meleget a magyar gazdaság, elég, ha csak az itthon tapasztalható inflációra gondolunk. Éppen ezért elkerülhetetlen volt az, hogy emelkedjenek a bérek - ez a folyamat valóban meg is indult. Olyannyira, hogy decembertől 15 százalékkal emelkedett a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum. Kérdés, hogy vajon mindez hogyan hat majd az agráriumi bérekre? A mezőgazdasági munkák nem feltétlenül tartoztak sosem a jó fizető állások közé, ám ez a „trend” is változni kezdett. Nézzük, milyen mértékben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogyan az Agrárszektor is beszámolt róla, megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között még novemberben. Nagy Márton miniszter az ülésen elmondta, a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat. A felek az alábbiakban egyeztek meg:

  • Decembertől a minimálbér 15%-kal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10%-kal, 326 000 forintra növekedhet.
  • A felek ajánlást fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembevételével 2024. évben is meg kell őrizni a bérek reálértékét, ezért minden vállalkozást a saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően további béremelésre ösztönöznek.
  • Tárgyalást kezdenek a bérrendszer megújításának olyan irányú koncepciójáról, amellyel a bérek hosszútávon megőrizhetik vásárlóerejüket.
EZ IS ÉRDEKELHET

Gödörben vagy magasságokban?

A magyar mezőgazdaságnak évtizedes, strukturális gondokkal kellett/kell megküzdenie. A munkaerőhiány mára már általánossá vált a magyar gazdaságban és az agráriumban. Jellemzően alacsonyabbak a jövedelemszintek, mint egyes másik nemzetgazdasági ágakban. Emellett az itteni munkavégzés általában keményebb fizikai tevékenység, ami kevésbé vonzó a munkavállalók számára. A modernizáció és a folyamatosan fejlődő technikák, a megújuló digitalizációs folyamatok próbák elé állítják a nemzedékek óta gazdálkodókat. Ráadásul nincsen elég képzett szakember, az újabb gépek kezeléséhez pedig egyelőre nincs elegendő rutinja a mezőgazdászoknak, ugyanis ezekhez már nem elegendő az évtizedekkel ezelőtti gépészeti tudás. 

Lassan, de biztosan emelkedni kezdtek a bérek a mezőgazdaságban

A KSH adataiból kiderült, hogy 2020 januárjában a mezőgazdaság, erdőgazdaság és halászat egységében a havi bruttó átlagkereset 294 680 forint volt. 2021-ben emelkedett ugyan, de nem sokkal, hiszen 305 542 forint volt. 2022-ben viszont már komolyabb emelkedés történt, mivel 348 903 forintra ugrott. 2023 szeptemberében pedig már 440 forint volt a bruttó átlagfizetés a mezőgazdaságban. Érdekesség, hogy tavaly szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 557 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 384 900 forint volt. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 14,1%-kal, míg a reálkereset - 2022 augusztusa óta először - 1,7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lehet válogatni a pozíciók között

Jelenleg számos állás közül válogathatunk, ha a mezőgazdaságban szeretnénk dolgozni. Mostani dátum szerint (2024. január 4.) a Profession.hu-n többek között az alábbi munkákra lehet jelentkezni:

  • Mezőgazdasági szervizspecialista
  • Mezőgazdasági mérnök/Fejlesztőmérnök,
  • Mezőgazdasági gépszerelő (Budapest),
  • Értékesítési menedzser (mezőgazdasági gép),
  • Mezőgazdasági technikus - SEED TECHNICIAN,
  • Sertéstelepi fiaztatóvezető helyettes,
  • Technológus.
EZ IS ÉRDEKELHET

A fent említett pozíciókra nincsenek bérek megjelölve. Ugyanakkor találtunk itt diákmunkát is mezőgazdasági operatív asszisztens pozícióra, ráadásul Budapesten. Itt már feltüntették a fizetést is, ami 1650 forintos bruttó órabért jelent. Átlépve a Jófogás.hu-ra is sok állást találhatunk: keresnek fejőst (Pest megye), juhászt, fiaztatót, lovászt, állatgondozót, tanyára gondnokot, erdészt és erdészmérnököt is. Ezeknél a pozícióknál fizetés nem volt megjelölve, azonban az oldalon akadnak olyan hirdetések is, ahol már feltüntetik fizetést is:

  • Hajdú-Bihar megyében állattenyésztőt keresnek havi bruttó 500 ezer forintért,
  • Veszprém megyében - mint írják - szorgalmas pároknak tanyagazda munkát ajánlanak havi bruttó 700 ezer forintért,
  • Komárom-Esztergom megyében pedig tojástermelő tojótelepre keresnek munkatársat havi bruttó 350 ezer forintért.

Fontos kiemelni, hogy a mezőgazdaságon belül is hatalmas lehet a szórás a fizetéseket tekintve. Az agrárgépészek például jelentősen magasabb fizetésért dolgoznak, amit jól mutat az is, hogy 2020-ban már a nettó 450 ezer forintot is elérte a havi fizetésük. Ahogyan a fent mutatott állásajánlatok mutatják, a szakmunkások ennek a töredékét keresik a mai napig. Az pedig hamarosan kiderülhet, hogy a garantált bérminimum és a minimálbér emelése milyen hatással lesz az agráriumban dolgozók fizetésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?