Nőként az agráriumban: könnyebb a bejutás, de nehezebb a bennmaradás

Nőként az agráriumban: könnyebb a bejutás, de nehezebb a bennmaradás

Bizonyára már mindannyian találkoztunk azzal a „jelenséggel”, hogy egy nő ne okoskodjon a sportban vagy éppen a mezőgazdaságban, hiszen ez a férfiak pályája. Bár tény, hogy mind a két területen jóval több férfi dolgozik, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nők nem állhatják meg a helyüket. Balázsik Zsófia agrár-szaktanácsadó lapunknak ezt megerősítette, és, mint mondta, nőként sokkal könnyebben be lehet jutni az ajtón, de ahhoz jóval többet kell tenni, hogy bent is maradjanak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szerencsés helyzetben vagyok, mert mondhatjuk azt is - ha nem is klasszikus értelemben -, de a mezőgazdaságba születtem bele, hiszen édesapám állatorvos volt. Már gyerekként rengeteget jártam vele dolgozni, ráadásul abban az időben még a háztáji és nagyüzemi állattartás, a haszonállatok voltak túlsúlyban, így természetes közeg volt nekem a gazdaságok, az állattenyésztési telepek látogatása. És nyilván ebből a gyerekkorból vágytam valami hasonló felnőtt életre, amihez rengeteg munkára és kitartásra volt szükség. De ma már elmondhatom, hogy van olyan ügyfelünk, akivel a kezdetek kezdete óta, több mint 15 éve dolgozom együtt. Annak viszont kifejezetten örülök, hogyha ma a mezőgazdaságról beszélünk, már nemcsak az jut eszünkbe, hogy férfiszakma, mert nézzünk csak körül, egyre több női szereplő van már az agráriumban, és nem is akármilyen eredményeket érnek el

- fogalmazott lapunknak Balázsik Zsófia arról, hogy hogyan csöppent bele a mezőgazdaság közel sem hétköznapi világába.

Volt akadály bőven, de nem is baj

A szakember kiemelte, számtalan nehézséggel találkozott pályafutása során, de akadályok nélkül kevésbé volna értékes az az út, amit az ember bejár az élete folyamán. Ezeket pedig egy percig sem bánja, hiszen hosszú távon minden pillanatnyi negatívum inkább csak építette őt. Agrár-szaktanácsadóként volt-e olyan, aki megjegyzést tett azért, hogy egy nő egy férfias szakmában csak ne adjon tanácsot? - tettük fel a kérdést Balázsik Zsófiának, aki egy történetet is megosztott velünk ezzel kapcsolatban:

Még a pályám elején történt, falugazdászként dolgoztam. Több mint 10 település tartozott hozzám, általában az önkormányzatok biztosították számunkra az ügyfélfogadási helyiséget is, ahova minden héten kimentünk és gyakorlatilag a tanácsadó munkánkat itt láttuk el. A területalapú támogatási kérelmek benyújtási időszaka volt a legintenzívebb, akkor gyakran a kihelyezett irodákban éjszakáztunk, kis túlzással. Az elektronikus benyújtási felülettel akkoriban olyan problémák is voltak, hogy túlterheltség miatt lefagyott a rendszer hosszú órákra, amivel mi nem tudtunk mit kezdeni, hiába voltak folyamatosan beírva az ügyfelek, akkor hirtelen felborult minden. Pont egy ilyen alkalommal ült velem szemben egy idős gazdálkodó bácsi, akinek próbáltam elmagyarázni, hogy most tartunk egy kis szünetet, és majd telefonálok, mikor jöhet vissza, hogy folytassuk a kérelmét. Ezt nagyon nem akarta megérteni, és közölte velem, hogy „kedves, nagyon fiatal magácska még, esetleg nem hívna egy kollégát, hogy kisegítsen?” Azt hozzá kell tenni, hogy férfi kollégára gondolt, nyilván nemcsak a korommal volt akkor fenntartása. Aztán később pont ettől a bácsitól kaptam saját nevelésű virágpalántákat, miután megtudta, mennyire szeretek kertészkedni. Ez a történet is kitűnően mutatja, amit különböző színtereken tapasztaltam az elmúlt években is. Nőként sokkal könnyebben bejutok az ajtón, de ahhoz jóval többet kell tenni, hogy bent is maradjunk. De szerintem pont ettől szép ez a szakma is. Főleg nőként!

 

Újabb példaként megemlítette, hogy nemrégiben volt náluk gyakorlaton egy végzős, ambiciózus hallgató lány, aki kifejezetten szarvasmarha telepen szeretne dolgozni. Tény, hogy egyre több nő dolgozik a mezőgazdaságban, az állattenyésztésben és a szaktanácsadásban egyaránt, de van, hogy az sem elég, ha egy fiatal elhivatott, alázatos és jól képzett. Mindennek most leginkább az szabhat gátat, hogy egyre kevesebb telep van, ezáltal lehetőségek is, hogy munkába állhassanak.

Sajnos, nem most éljük az állattenyésztés fénykorát.

Ezen nagyon sok múlik

A fiatalok esetében nagyon fontos lenne, hogy megmutassák nekik, miről is szól, mit jelent bármelyik ágazatban dolgozni. Az iskolákból, egyetemekről ki kell vinni a diákokat, hallgatókat terepre, biztosítani kellene nekik akár a nyári diákmunka vagy évközi gyakorlat lehetőségét. Telepek, feldolgozóüzemek, gazdaságok látogatását is be kellene építeni az iskolai évekbe Balázsik Zsófia szerint.

A következő években biztosan rengeteg kihívást tartogat a mezőgazdaság, számtalan bizonytalan tényező van ezen a területen. Az időjárás, a gabonapiaci árak, a támogatási rendszer és még sorolhatnánk, de talán pont ettől is szép ez a szakma, minden nehézségével együtt!

Képek forrása: Balázsik Zsófia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?