November 30-án lejár a határidő: ezt sok gazdának el kell intéznie itthon

November 30-án lejár a határidő: ezt sok gazdának el kell intéznie itthon

agrarszektor.hu
A károsult termelők 2023-ban is a megszokott módon, elektronikus úton nyújthatják be november elejétől a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket a Magyar Államkincstár erre szolgáló internetes felületén. A kérelmet a benyújtási határidőn belül többször is be lehet küldeni, aktualizálni, de a kincstár és az agrárkár-megállapító szerv a 2023. november 30-án, 24:00 óráig utolsóként benyújtott kérelmet veszi figyelembe. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemről legkésőbb 2024. március végéig születik döntés és az igazoltan károsult gazdák eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A hozamérték csökkenés megállapításához - amennyiben saját adattal a termelő nem rendelkezik - segítséget nyújtanak a 2018-2022. kárenyhítési évekre megállapított referenciaárak és átlaghozam-adatok. A tárgyévi átlaghozam-adatokat az Agrárminisztérium a következő évben a végleges KSH adatok alapján felülvizsgálja, ezért a 2023. kárenyhítési év tekintetében jövőre kiadandó végleges átlaghozam a közzétettől eltérhet. A módosítás nem jogosítja fel a termelőt a korábbi kárenyhítő juttatás iránti kérelmének utólagos módosítására - írja az AM közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kárenyhítő juttatás összege a korábbi évekhez hasonlóan legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80%-áig terjedhet. Fontos változást jelent a korábbi évekhez képest, hogy a jogszabályi változás alapján a károsult gazdálkodónak az első káresemény bekövetkezésének időpontja előtt megkötött mezőgazdasági biztosítással kell rendelkeznie, amelyről az igazolásokat a kérelemhez csatolni kell. Amennyiben a termelő biztosítást nem kötött a károsodott növénykultúrára jellemző aszály, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz, tavaszi fagy, őszi fagy, téli fagy vagy vihar káreseményre, úgy az őt megillető kárenyhítő juttatás felére jogosult.

A 2023. kárenyhítési évben a gazdálkodók eddig megközelítőleg 98.000 hektár területre csaknem 5.800 db kárbejelentést tettek. A legjellemzőbb káresemények a jégesőkár (30.700 hektár), az aszálykár (19.900 hektár), a viharkár (19.100 hektár) és a tavaszi fagykár (12.400 hektár) volt. Aszályközlemény a 2023. kárenyhítési évet érintően Bács-Kiskun-, Békés-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Csongrád-Csanád, Fejér-, Győr-Moson-Sopron-, Hajdú-Bihar-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Nógrád-, Pest-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Tolna-, valamint Veszprém vármegyére a Földművelésügyi Értesítőben kerül kiadásra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?