Gigaberuházás Szabolcsban: 960 millióból fejlesztett a gyümölcsfeldolgozó

Gigaberuházás Szabolcsban: 960 millióból fejlesztett a gyümölcsfeldolgozó

MTI
Több mint 960 millió forint magyar és uniós támogatással fejlesztette gyümölcsfeldolgozási rendszerét a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Agricolae Kft. Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a technológiai fejlesztések átadóján, Jánkmajtison kijelentette: az Agricolae Kft.-nél minden megtalálható, amit a kormány képvisel, a magyar érdekek, a magyar tudomány hasznosítása a mindennapokban és a termelésben egyaránt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hangsúlyozta, a társaságnak meghatározó szerepe van a térségben, hiszen több mint száz embernek ad állandó munkát, emellett a szezon munkaerőigényének megfelelően Kárpátaljáról 20-50 munkavállaló is érkezik a céghez dolgozni. Az Agricolae Kft.-nél a termőföldtől az étkezőasztalig program is megvalósul, hiszen a helyben termett gyümölcsök feldolgozása is helyben történik - fűzte hozzá Németh Szilárd. A kormánybiztos arról is beszélt, hogy a cég azokból az energiaprogramokból, melyeket a magyar kormány támogatott, már előre felkészült a háború és a brüsszeli szankciós politika által előidézett energiaválságra, hiszen a társaság az ipari gőzt, amely a fertőtlenítéshez is szükséges, nem gázzal, hanem biomasszával állítja elő. Az épület elektromos energiaigényét pedig, amely az intézmény világításához, fűtéséhez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges egy napkohó segítségével állítja elő a cég.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, a társaság technológiai fejlesztéseket dolgozott ki, együttműködve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), és a középüzemben található csomagolást végző gépet magyar, jánkmajtisi szabadalom alapján gyártották le Lengyelországban. Bíró Csaba, az Agricolae Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, a társaság a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetével alkotott konzorciumon keresztül valósította meg a kutatási projektet, melyben olyan innovatív egyedi technológiai és műszaki fejlesztéseket valósítottak meg, amelyek révén a cégnél a szatmár-beregi gyümölcsök feldolgozásával, világszinten versenyképes új termékeket tudnak előállítani. Az ügyvezető az MTI-nek elmondta, a konzorcium mintegy 961,5 millió forint vissza nem térítendő magyar és európai uniós támogatásban részesült, melynek segítségével a cégnél olyan egyedi technológiával dolgozhatnak, amivel a gyümölcsöket pár órán belül becsomagolhatják, megőrizve így a termékek frissességét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, 2010-ben úgy kerültek kormányra, hogy a magyar mezőgazdaság a korábbi kormányzat prioritása között nem igazán szerepelt, de most eljutottak oda, hogy a magyar kormány európai uniós támogatások segítségével magyar vállalkozásokat, magyar kutatásfejlesztéseket és magyar innovációt tudjon támogatni. A képviselő elmondta, komoly feladat vár még a vállalkozásra, mert a külföldi piacokon pozíciót kell szerezni és azt megtartani. Kitért arra, hogy a kötelező betelepítési kvóta elutasítása esetén Magyarországnak 241 milliárd forintot kell majd fizetnie az Európai Uniónak, ebből a pénzből pedig sok magyar vállalkozást és sok magyar ember megélhetését segítő beruházást lehetne támogatni. Tilki Attila arról is beszélt, hogy a beruházás nemcsak a térségben élő embereknek segít, hanem azoknak a kárpátaljai magyar férfiaknak is, akik a háború elől menekülve most életvitelszerűen itt élnek az országban.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke beszédében kiemelte, a beruházás lehetőséget teremt a térségben az ott termett gyümölcsök felhasználására, ezáltal a rövid és a hosszú élelmiszerláncban helyet és szerepet kapni. Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a vármegye fejlesztési terveiben kitüntetett helyen szerepel a versenyképes élelmiszergazdaság megteremtése. Hangsúlyozta, gondoskodni kell a legkorszerűbb termeléshez szükséges tudás átadásáról, amiben mellőzhetetlen jelentősége van a gyakorlati termelőszférának és a tudományos közösségek összefogására, együttműködésére és az erőforrásoknak a teljesebb koncentrációjára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Friedrich László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet intézetigazgatója elmondta, készen állnak, hogy tovább folytassák a hasonló együttműködéseket és reméli, hogy folytatása is lesz a projektnek. Kiemelte, össze kell kötni a gyakorlatot és az elméletet, amelyek az iparban hasznosíthatók és a gazdasági fejlődést szolgálják. A beruházással lehetőséget adnak a térségben élőknek a munkára, a fejlődésre - tette hozzá. Szoboszlai Zoltán, az Agricolae Kft. stratégiai és marketingigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a gyümölcskertészet területén a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei régió a gyümölcs összterméknek több mint hatvan százalékát biztosítja, így nagyon fontos az, hogy az egyetemmel együttműködve tudjanak olyan perspektívát nyújtani a fiatalabb agrárgenerációnak, amely bemutatja az ágazatban használt modern technológiákat.

Az Agricolae Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nettó árbevétele tavaly 2 milliárd 260 millió forint volt, míg az azt megelőző évben 1 milliárd 446 millió forint. A társaság adózott eredménye 2022-ben 350 millió 777 ezer forint volt, 2021-ben pedig 23 millió 187 ezer forintot tett ki. Az Agricolae Kft. a tavalyi évben átlagosan 46 munkavállalót foglalkoztatott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?