Hatalmas feldolgozót épített az Univer: itt készül az Erős Pista és a Piros Arany

Hatalmas feldolgozót épített az Univer: itt készül az Erős Pista és a Piros Arany

agrarszektor.hu
Elkészült, és 2023. június 20-án át is adták az idén 75 éves Univer Product Zrt. közel 8 milliárd forint értékű, kapacitásbővítő beruházását. A Kecskemét-Hetényegyházán megvalósult fejlesztéssel a vállalat több mint duplájára, 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását. A kormányzati támogatással létrehozott üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készítik a hungarikum Erős Pistát és Piros Aranyat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az 1948-ban alapított, jelenleg is teljes egészében magyar tulajdonban lévő Univer első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte el működését a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. A vállalat 2020-ban adott be pályázatot és 2021-ben állami támogatással új gyár építésébe kezdett itt, és a beruházás 2023 elejére készült el - hangzott el az üzem ünnepélyes átadásán. A XXI. századi technológiát felvonultató üzemcsarnokban készülnek majd a Univer Product Zrt. hungarikumai, az Erős Pista és a Piros Arany, illetve számos más klasszikus magyar ételízesítő (Haragos Pista, Édes Anna, Gulyáskrém, Fokhagymakrém, Vöröshagymakrém, Reszelt Torma). A telephely termelési rendszerei, gyártó vonalai műszaki, informatikai és környezeti szempontból is megfelelnek az Ipar 4.0 elvárásoknak.

A beruházásnak köszönhetően az Univer Product hosszú évekre, évtizedekre biztosította a tervezett piaci bővüléséhez szükséges kapacitást. A megvalósításban támaszunk volt az állami támogatás, amelynek segítségével éppen abban az időszakban sikerült a beruházást tető alá hozni, amikor a kedvezőtlen piaci körülmények miatt sokan kénytelenek voltak félretenni terveiket. Ez pedig hosszú távon is versenyelőnyt nyújt az Univernek

- hangsúlyozta Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója.

A szakember beszélt arról, hogy a beruházás révén új töltősorokat szereztek be Olaszországból. Az új üvegtöltő úgy háromszorozta meg az egy műszak alatti gyártási kapacitást (60 ezer üveg), hogy közben az ehhez szükséges munkaerőt a töredékére csökkentette. Az új tubustöltő sor percenként 200 tubust, illetve műszakonként 100 ezer tesz lehetővé. A töltősorok beszerzése több mint 1 milliárd forintos beruházás volt - tette hozzá Molitorisz Károly. Az Univer Product Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a teljes beruházás nem egészen 2 év alatt ment végbe, ráadásul abban az időszakban, amikor az építkezési költségek elszálltak.

A nagyobb kapacitást a piaci igények alakulásához igazítva fokozatosan fogja kihasználni az Univer. A cég az új üzemmel az élelmiszerbiztonságban is még magasabb szintre lép.

A fejlesztés egyszerre jelent kapacitásbővülést, technológiai innovációt és a munkahelyek megőrzését. A termelési folyamatok modernizációja nem jár a munkavállalók számának csökkenésével. Hangsúlyozzuk, hogy a növekedési tervek eléréséhez valamennyi dolgozónkra szükségünk lesz, sőt, ez sarokköve volt a beruházásnak is

- jelentette ki Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója.

Az Univer az új üzem működtetésében a növekvő alapanyag-ellátását továbbra is teljes egészében magyarországi, főként környékbeli termelőkre alapozza. A megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot az Univer több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelőtől szerzi be. A teljes kapacitásának elérésekor a gazdák mintegy 600 hektárról közel 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát szállítanak majd az üzembe.

A vállalat a megduplázott kapacitású üzemének megépítését saját erőből, bankhitelből és közel 4 milliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatásból finanszírozta. Az új beruházásnak is köszönhetően a tervek szerint az év végére az Univer Product árbevétele 40 milliárd forint fölé növekszik, aminek több, mint 30%-a exportból származik. A Kecskemét-Hetényegyházán létrejött üzem mellett az állami támogatás kiterjed az Univer Product Zrt. más gyártóbázisain megvalósuló, kisebb értékű gép- és energetikai beruházásokra is. Új bébiétel keverőrendszert, valamint gasztronómiai kiszerelésű ételízesítőket csomagoló zsák- és vödörtöltő berendezést helyeznek üzembe, továbbá napenergiára alapozott energetikai fejlesztéseket hajtanak végre. Az üzem átadásán és az utána való bejáráson részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Tóth István államtitkár is.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?