Több milliárdos fejlesztés indul Szekszárdon: kibővül az ország legnagyobb sajtüzeme

Több milliárdos fejlesztés indul Szekszárdon: kibővül az ország legnagyobb sajtüzeme

agrarszektor.hu
A 2022 elejére felépülő új szekszárdi sajtgyár a környező országokban is a legnagyobb lesz. Évente 260 millió liter tejből készítenek majd sajtot és egyéb tejterméket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múlt héten született a döntés, hogy a kormány 18,5 milliárd forintnyi beruházásról, és ennek eredményeként 1500 munkahely védelméről állapodott meg három magyar élelmiszeripari céggel. Az Univer Kecskeméten, a Gyermelyi Zrt. Komárom-Esztergom megyében, a Tolnatej Zrt. pedig Szekszárdon épít új üzemet. Ehhez összesen 7,6 milliárd forint állami támogatást kapnak, írta meg a HelloVidék az MTI és a teol.hu információi alapján.

A meglévő szekszárdi sajtüzem bővítését Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója fontos lépésnek, tartja, hiszen a mostani sajtüzem már 30 éves, és az évtizedek alatt a technika, technológia sokat fejlődött. Ahogy a megyei lapnak fogalmazott, kell egy új, korszerű sajtgyár, ezért vettek egy nagy levegőt, és úgy döntöttek, hogy építkeznek. Ehhez a kormány is hozzájárult hazai pénzből 2 milliárd forinttal, így építhetik fel az üzemet. A szekszárdi ma is Magyarország legnagyobb sajtüzeme, ahol félkemény, főleg trappista, edami és hasonló típusú sajtokat készítünk, a 2022 elejére felépülő új pedig a környező országokban is a legnagyobb lesz.

Abban a legkorszerűbb technológiai eljárásokkal, a mainál sokkal hatékonyabban, kevesebb energia felhasználásával, a higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírások szigorú betartásával évi 20 millió kilogramm sajtot készítünk. Ez teszi lehetővé a további fejlődést, ami egyébként eddig is jellemezte a céget, hiszen a két évvel ezelőtti 30 milliárdos évi árbevételt idén már 50 milliárdra növeltük

- mondta Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója.

Koller Attila beszélt arról is, hogy a technika, technológia korszerűsítése mellett fontos a termelés növelése a munkahelyek megtartásához. A kormánytól ez utóbbihoz kapták a támogatást. Így, bár az új üzemben nő a termelés hatékonysága, megőrzik mind az ötszáz dolgozójuk munkahelyét, s emellett lehetőséget, segítséget adnak az agrárgazdaság fejlesztéséhez is, hiszen kell a több tej. Már régóta nem csak Tolna megyei gazdálkodóktól, gazdaságokból vásárolják, hanem tíz megyéből hozzák az alapanyagot.

A kész termékek, a sajtok és sajt-, és vajkrémek javarésze hazai piacra, illetve a volt jugoszláv országokba kerül, de bővül a termékskála, megfelelnek a legigényesebb külföldi piacoknak is, és tervezzik, hogy olyan speciális sajtok készítését is megkezdik, amelyek segítik a többlettermékek elhelyezését, hogy nőjön az export további országokba is. A sajtgyártás során keletkezett savóból pedig különféle ásványisó-mentesített savópor terméket gyártanak, amelyek nyugat-európai, ázsiai és arab országokba kerülnek.

Az építkezés a Tolnatej területén kezdődik. Míg az új sajtüzem készül, a jelenlegiben - nemsokára már régiben - továbbra is teljes ütemben folyik a termelés.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?