Óriási beruházás Kiskunmajsán: több száz millióból fejlesztett a magyar pincészet

Óriási beruházás Kiskunmajsán: több száz millióból fejlesztett a magyar pincészet

MTI
Európai uniós támogatással, összesen 769 millió forintból egy új tárolócsarnokkal és borászati feldolgozó eszközök beszerzésével bővítette kapacitását kiskunmajsai telephelyén a Grape-Vine Kft. - közölték a cég ügyvezetői az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szőke-Tóth Róbert, a Grape-Vine Kft. egyik ügyvezetője elmondta: a beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyert mintegy 462 millió forint támogatásból és 308 millió forint saját erőből valósították meg. A szakember elmondta, hogy az elmúlt másfél évben a fejlesztések keretében kiskunmajsai telephelyükön felépült egy új épület a borászati alapanyagok, illetve késztermékek tárolására, bővítve a korábbi szűkös raktárkapacitást. Vásároltak továbbá borászati feldolgozó eszközöket is, köztük tartályokat, szűrőket, nitrogéngenerátort, bogyózó-zúzó berendezést szivattyúval, valamint pneumatikus szőlőprést. Az anyag- és árumozgatáshoz a vállalkozás öt elektromos targoncát is beszerzett. Az új eszközök nagyban elősegítik a hatékonyabb termelést, minőségnövekedést eredményeznek, illetve bővítik a jelenlegi kapacitást, de energiahatékonysági szempontból is jelentős a beruházás - tette hozzá Szőke-Tóth Róbert.

Eiler Lajos, a Grape-Vine Kft. másik ügyvezetője felidézte, a pincészetet barátjával, Szőke-Tóth Róberttel közösen még 1998-ban alapították, amikor megvásárolták a nagy múltra visszatekintő, egykori Jonathán TSZ pincészetét. A kiskunmajsai székhelyű borászat azóta már Magyarország egyik meghatározó pincészete, és nemcsak belföldön, de a határokon túl is egyre inkább ismert - tette hozzá. Kiemelte: a "La Fiesta" termékcsaládból - amely az ország legismertebb bormárkája, és amelyből széles szortimentet kínálnak az édestől a fajtaneves borokig - évente átlagosan 8,5 millió palackot készítenek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg több mint 90 főt foglalkoztató Grape-Vine Bortermelő és Kereskedelmi Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben 8,4 milliárd forint, míg 2020-ban 6,6 milliárd forint volt. A társaság árbevételének mintegy 65%-a belföldi értékesítésből származik, de egyre nagyobb a jelenlétük a külföldi piacokon is. A vállalat adózott eredménye 2020-ban 883 millió forint, 2021-ben pedig 774 millió volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02