Súlyos milliókat kapnak a magyar gazdák: erre költhetik a pénzt

Súlyos milliókat kapnak a magyar gazdák: erre költhetik a pénzt

agrarszektor.hu
Újabb lendületet adhat a telepkorszerűsítéseknek az a két felhívás, amelyeket magunk között csak kis- és nagy ÁTK-nak hívunk. A kisebb beruházásokat támogató felhívásnál legfeljebb 200 millió forint, a nagyberuházásokat ösztönző kiírásnál legalább 200 millió, legfeljebb 5 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást lehet szerezni. Mindkét felhívásban ágazati lehatárolások lesznek, vagyis külön lehet pályázni a baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, és juhtartóknak, valamint ezúttal is van a kisebb ágazatok (ló, nyúl, méh, csincsilla stb.) számára elkülönített külön keret.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárminisztérium 250-300 nagyobb és 800-1000 kisebb támogatható pályázattal számol. A nagy ÁTK kerete 150, a „kicsié” 50 milliárd forint. Mindegyik felhívásnak 4 célterülete van: 1. üzemfejlesztés; 2. zöld beruházás; 3. ammónia kibocsátás csökkentés és 4. járványvédelmi beruházás támogatása. Ez utóbbira a sertéságazatnál külön rész vonatkozik a farokkurtítás visszaszorítására. A négy célterületre jutó összes támogatás felosztása százalékosan így néz ki (sorrendben): 73, 20, 6 és 1. Ez tehát azt jelenti, hogy pl. üzemfejlesztésre a teljes 150, ill. 50 milliárd forintos keret 73 százaléka fordítható - írja a MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az 1. célterületen belül az alábbi fejlesztésekre igényelhető támogatás:

  • Az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, állattartáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére szolgáló építéssel járó technológiák beszerzése és fejlesztése.
  • Istállók, létesítmények építése, bővítése, fejlesztése. (pl. istálló vagy férőhely, állatválogató, ill. kezelő kialakítása, energetikai hatékonyságot nem növelő korszerűsítések, felújítások)

A 2. célterület 2 fő részre osztották: 1. Állattartó gazdaságok energiahatékonyságának javítása (pl. fűtés, hűtés, világítás korszerűsítése); 2. Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása (pl. napkollektor, napelem, hőszivattyú, geotermikus-, vagy szélenergia, vagy biogáz/biomassza hasznosítása stb.).

A 3. célterület keretében az ammónia kibocsátás csökkentését elősegítő, építéssel járó fejlesztések, korszerűsítések (pl. meglévő trágyatárolók fedése, új, fedett trágyatárolók építése, padozat kialakítása, tetőszigetelés, istállón belüli építéssel járó korszerűsítések megvalósítása) megvalósítására lehet majd pályázni. Figyelem: új trágyatárolót kizárólag fedett kivitelben és csak új állattartó telep létesítéssel együtt (azaz zöldmezős - újonnan létesülő, építészeti előzmények nélküli - beruházás esetén) lehet építeni!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyancsak a 3. célterület keretei között van lehetőség új gépek és eszközök, technológiák vásárlására, meglévő gépek, eszközök korszerűsítésére, beleértve az információs és kommunikációs technológiákat. (pl. légmosó berendezések, csepegésmentes itató, hígtrágya injektáló, trágyakihúzó, trágyakihordó berendezések beszerzése). Az állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása című 4. célterületen belül két tevékenységcsoport szerepel: építéssel járó, a járványvédelemhez kapcsolódó tevékenységek (1) és az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése (2). Ezen kívül sertéstartóknak e célterület keretei között lehet a farokkurtítás alkalmazásának csökkentése érdekében (technológiától függően 15 vagy 20 százalékkal) nagyobb férőhelyet kialakítani. Előleget lehet majd igényelni, a beruházás legfeljebb 25 százalékáig, illetve a kis ÁTK esetén maximum 50, a nagy ÁTK-nál 500 millió forintig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?