Súlyos milliókat kapnak a magyar gazdák: erre költhetik a pénzt

Súlyos milliókat kapnak a magyar gazdák: erre költhetik a pénzt

agrarszektor.hu
Újabb lendületet adhat a telepkorszerűsítéseknek az a két felhívás, amelyeket magunk között csak kis- és nagy ÁTK-nak hívunk. A kisebb beruházásokat támogató felhívásnál legfeljebb 200 millió forint, a nagyberuházásokat ösztönző kiírásnál legalább 200 millió, legfeljebb 5 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást lehet szerezni. Mindkét felhívásban ágazati lehatárolások lesznek, vagyis külön lehet pályázni a baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, és juhtartóknak, valamint ezúttal is van a kisebb ágazatok (ló, nyúl, méh, csincsilla stb.) számára elkülönített külön keret.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrárminisztérium 250-300 nagyobb és 800-1000 kisebb támogatható pályázattal számol. A nagy ÁTK kerete 150, a „kicsié” 50 milliárd forint. Mindegyik felhívásnak 4 célterülete van: 1. üzemfejlesztés; 2. zöld beruházás; 3. ammónia kibocsátás csökkentés és 4. járványvédelmi beruházás támogatása. Ez utóbbira a sertéságazatnál külön rész vonatkozik a farokkurtítás visszaszorítására. A négy célterületre jutó összes támogatás felosztása százalékosan így néz ki (sorrendben): 73, 20, 6 és 1. Ez tehát azt jelenti, hogy pl. üzemfejlesztésre a teljes 150, ill. 50 milliárd forintos keret 73 százaléka fordítható - írja a MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az 1. célterületen belül az alábbi fejlesztésekre igényelhető támogatás:

  • Az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, állattartáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére szolgáló építéssel járó technológiák beszerzése és fejlesztése.
  • Istállók, létesítmények építése, bővítése, fejlesztése. (pl. istálló vagy férőhely, állatválogató, ill. kezelő kialakítása, energetikai hatékonyságot nem növelő korszerűsítések, felújítások)

A 2. célterület 2 fő részre osztották: 1. Állattartó gazdaságok energiahatékonyságának javítása (pl. fűtés, hűtés, világítás korszerűsítése); 2. Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása (pl. napkollektor, napelem, hőszivattyú, geotermikus-, vagy szélenergia, vagy biogáz/biomassza hasznosítása stb.).

A 3. célterület keretében az ammónia kibocsátás csökkentését elősegítő, építéssel járó fejlesztések, korszerűsítések (pl. meglévő trágyatárolók fedése, új, fedett trágyatárolók építése, padozat kialakítása, tetőszigetelés, istállón belüli építéssel járó korszerűsítések megvalósítása) megvalósítására lehet majd pályázni. Figyelem: új trágyatárolót kizárólag fedett kivitelben és csak új állattartó telep létesítéssel együtt (azaz zöldmezős - újonnan létesülő, építészeti előzmények nélküli - beruházás esetén) lehet építeni!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyancsak a 3. célterület keretei között van lehetőség új gépek és eszközök, technológiák vásárlására, meglévő gépek, eszközök korszerűsítésére, beleértve az információs és kommunikációs technológiákat. (pl. légmosó berendezések, csepegésmentes itató, hígtrágya injektáló, trágyakihúzó, trágyakihordó berendezések beszerzése). Az állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása című 4. célterületen belül két tevékenységcsoport szerepel: építéssel járó, a járványvédelemhez kapcsolódó tevékenységek (1) és az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése (2). Ezen kívül sertéstartóknak e célterület keretei között lehet a farokkurtítás alkalmazásának csökkentése érdekében (technológiától függően 15 vagy 20 százalékkal) nagyobb férőhelyet kialakítani. Előleget lehet majd igényelni, a beruházás legfeljebb 25 százalékáig, illetve a kis ÁTK esetén maximum 50, a nagy ÁTK-nál 500 millió forintig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?