Itt a figyelmeztetés: ezt sok magyar gazdának el kell intéznie február 15-ig

Itt a figyelmeztetés: ezt sok magyar gazdának el kell intéznie február 15-ig

agrarszektor.hu
2024. február 1-jén megjelent a „Könnyítések a Gazdálkodási Napló benyújtási folyamatában” című agrárminisztériumi közlemény, amely több ponton is kérdéses volt a gazdák részéről. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakemberei összegyűjtötték a válaszokat ezekre a kérdéses pontokra.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A helyszíni ellenőrzésre kijelölt gazdálkodók esetében az ellenőrzés a papíralapú gazdálkodási- és permetezési naplók alapján fognak történni. A könnyítések alapvetően az elektronikus feltöltésre vonatkoznak, helyszíni ellenőrzéskor a gazdálkodó által vállalt kötelezettségek szerinti adattartalommal be kell tudni mutatni a gazdálkodási- és permetezési naplókat - olvasható a NAK oldalán.

Kinek kell elektronikusan feltöltenie a gazdálkodási naplójának adattartalmát? A szabályok értelmében az alábbi személyeknek kötelező az adatfeltöltés:

 • AÖP támogatást igénylőknek
 • VP4-10.1.1-21 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (a továbbiakban: AKG)
 • VP4-11.1.1-11.2.1-18 és VP4-11.1.1-11.2.1-21 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (a továbbiakban: ÖKO)
 • VP4-12.1.1-16 NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációskifizetések (a továbbiakban: VP NATURA 2000 GYEP)
 • VP4-4.4.1-16 Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások
 • VP4-4.4.2.2-16 Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhelylétrehozása, fejlesztése
 • VP2-6.1.1-16 A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás
 • VP2-4.1.3.2-16 Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözéskialakításának lehetőségével támogatás
 • VP3-14.1.1-23 A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás
 • VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztéstámogatása
 • VP2-4.1.3.5-21 Kertészeti üzemek megújításának támogatása
 • VP-5-4.1.1.6-15 Az állattenyésztési ágazat fejlesztése -trágyatárolók építése
 • VP2-4.1.3.3-16 Kertészet korszerűsítése – gyógy-és fűszernövény termesztés fejlesztése támogatás
 • VP2-4.1.3.6-17 Borszőlőültetvény telepítés támogatása
 • Nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak (adattartalom az eGN kitöltési útmutató szerint, a benyújtási határidő 2024.03.31)

Vannak olyan személyek, akiknek szintén vezetnie kell a gazdálkodási naplót az eGN kitöltési útmutató szerinti adattartalommal, de NEM kell elektronikusan feltöltenie annak adattartalmát (helyszíni ellenőrzés során azonban be kell mutatnia). Ez a rendelkezés arra vonatkozik, aki

 • erózióérzékeny területtel rendelkezik;
 • a HMKÁ8 nem termelő tájképi elemekre és területekre vonatkozó minimális arányt nitrogénmegkötő növényekkel vagy ökológiai másodvetéssel teljesíti;
 • termeléshez kötött közvetlen támogatást igényelt.

Milyen időszak vonatkozásában kell az adatokat feltölteni? Az adatokat 2023.01.01-től 2023.12.31-ig tartó naptári év vonatkozásában a Nébih felületén ennek megfelelően legalább a 2023-as napló megnyitásával, a szükséges műveletek és adatok rögzítésével kell feltölteni. A 2024-es napló elektronikus feltöltését egyelőre nem vizsgálják, természetesen helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálhatják a 2024. évi naplót (papíron vagy akinek már megvan elektronikusan).

Azon gazdálkodók, akik növényvédőszer-használattal összefüggő vállalásokat tettek az egyes támogatások igénylésekor, a megfelelés a permetezési napló tartalma alapján ellenőrizhető, tehát mindenki február 15-ig ellenőrizze azon táblái kapcsán a permetezési napló feltöltését.

 • Amennyiben valaki növényvédőszer korlátozást vállalt, majd egyáltalán nem használt növényvédőszert, ettől függetlenül rögzítse a permetezési napló kötelezettséget gazdaság és tábla szinten is.
 • Ha a növényvédőszeres kezelések rögzítésre kerültek, de a permetezési napló kötelezettség nem került felvételre, a 2023-as naptári év naplójának ellenőrzésében nem von szankciót maga után.
 • Nem elvárás a növényvédelmi megfigyelések elektronikus rögzítése (helyszíni ellenőrzésen azonban papíralapon az arra kötelezetteknek be kell tudni mutatni).

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a február 15-ig hiányos, vagy nem megfelelően töltött permetezési napló esetén elektronikus üzenetet fog küldeni, amely alapján az abban megjelölt határidőig kiegészíthető lesz az elektronikus gazdálkodási napló és annak permetezési napló része.

 • A támogatásokhoz kapcsolódó szankció azon ügyfelek esetében nem kerülhető el, akik egyáltalán nem hoztak létre elektronikus gazdálkodási naplót 2024.02.15-ig, vagy akik az adott támogatásban részt vevő területükön tiltott szert juttattak ki.
 • A támogatások kifizetéséhez azonban az adatpótlási határidő lejártáig a Nébih által küldött elektronikus levélben szereplő releváns adatokat fel kell tölteni, mert ellenőrzésre kerülnek.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?