Német pénzügyminiszter: nincs több pénz a gazdák támogatására

Német pénzügyminiszter: nincs több pénz a gazdák támogatására

agrarszektor.hu
Váratlan fordulatot vett a gazdák tüntetése Németországban. A német pénzügyminiszter, Christian Lindner, több ezer az adóemelések ellen tiltakozó gazda elé kiállva közölte, hogy nincs pénz további támogatásokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szinte teljesen megállította Berlint az a tüntetés, amelynek során 10 ezer gazda traktorokkal és teherautókkal torlaszolta el a főbb útvonalakat, a kedvezményeik fokozatos elvonása ellen tiltakozva. A mai napon azonban újabb fordulat történt az ügyben, ugyanis a német pénzügyminiszter a gazdák elé kiállva tett nagy bejelentést - írta meg a Reuters.

Nem ígérhetek önöknek több állami támogatást a szövetségi költségvetésből. De közösen harcolhatunk azért, hogy önök több szabadságot élvezhessenek, és hogy megbecsüljék a munkájukat

- mondta Christian Lindner a Brandenburgi kapu előtti színpadról a tömegnek.

A tüntetések nyomást gyakoroltak Olaf Scholz kancellár koalíciójára, amely a költségvetési zavarok orvoslásáért és a jobboldali csoportok megfékezéséért küzd. A tiltakozó megmozdulások azután törtek ki, hogy a kormány úgy döntött, fokozatosan megszünteti a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezményt, miközben megpróbálta egyensúlyba hozni a 2024-es költségvetést egy novemberi alkotmánybírósági ítéletet követően, amely a kiadási tervek felülvizsgálatára kényszerítette.

A német kormány korábban már közölte, hogy fenntartja az új mezőgazdasági járművekre vonatkozó adókedvezményt, a mezőgazdasági gázolaj-támogatás megszüntetését pedig több évre elosztja. A gazdák azonban - az ellenzéki konzervatívok és a szélsőjobboldal hangos támogatásával - azt mondták, hogy ez nem elég.

A kormány békülékeny hangot ütött meg, mivel egyre nagyobb az aggodalom, hogy a politikai vita radikalizálódott, és a tüntetések erőszakba torkollhatnak. A tüntetések vezetői ma délután találkoznak a koalíció vezetőivel. Christian Lindner, aki magát vidéki srácként jellemezte, aki annak idején istállókat trágyázott, kevés sikerrel próbálta megnyerni a gazdákat azzal, hogy a berlini békés tiltakozásukat szembeállította a klímaaktivisták viselkedésével, akik festékkel fújták le a Brandenburgi kaput - "a német nemzeti egység szimbólumát".

De azt mondta, hogy a szűkös pénzre szükség van a régóta elhanyagolt iskolai és közúti beruházásokhoz, valamint az ipari energiatámogatásokhoz. Különösen hangos volt a fújolás, amikor a német pénzügyminiszter azt mondta, hogy az ukrajnai háború miatt van szükség pénzre.

Az ukrajnai háború miatt ismét veszélybe került a béke és a szabadság Európában, ezért ismét be kell fektetnünk a biztonságunkba, ahogyan korábban tettük

- mondta Christian Lindner.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?