Aktivitásmérővel vennék fel a harcot az emberre is veszélyes marhabetegség ellen

Aktivitásmérővel vennék fel a harcot az emberre is veszélyes marhabetegség ellen

agrarszektor.hu
Nagyszabású együttműködésbe kezdett az emberekre és állatokra egyaránt veszélyes brucellózis betegség minél korábbi diagnosztizálása érdekében a Cranfieldi Egyetem és két brit mezőgazdasági-technológiai cég,az IceRobotics és a Biotangents. A projekt keretén belül az IceRobotics egy olyan, külsőleg felszerelhető aktivitásmérő szenzorcsomagot fejleszt, amit haszonállatokra lehet felszerelni, míg a Biotangents hordozható diagnosztikai eszközt és speciális gyorstesztet készít. A projektet a brit Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztérium finanszírozza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tehenek egészségügyi állapottá monitorozó, hordozható szenzorokat fejleszt egy brit cég, hogy a korai fázisában is ki tudják szűrni a brucellózis betegséget az állatokban, írta meg a Farming UK. A tehenekre kívülről, nem invazív módon felszerelt szenzorok, éjjel-nappal folyamatosan figyelik az állatok aktivitását, állítja a fejlesztést végző brit mezőgazdasági-technológiai cég, az IceRobotics. A szenzorokból érkező adatok feldolgozása segíthet az állatorvosoknak, hogy hamar észleljenek minden viselkedésbéli változást, ami a betegség egyik korai indikátora lehet. Az állatorvosok és a gazdák így képesek lehetnek arra, hogy már a betegség korai szakaszában elkülönítsék ezeket az állatokat az állomány többi tagjától. Ezzel párhuzamosan hordozható diagnosztikai készüléket és megbízható gyorstesztet fejleszt egy másik brit technológiai cég, a Biotangents. A tesztekkel gyorsan ki lehet majd szűrni a brucellózis jelenlétét a gyanús állatokban.

A brucellózis, ez az erősen fertőző bakteriális betegség elsősorban a haszonállatokat érinti, de az emberre is átterjedhet. A beteg teheneknél abnormális vemhességet okoz, ami a borjak elvesztésével jár. A brucellózis ellen jelenleg nincs se gyógyszer, se védőoltás, a fertőzött állatokat le kell ölni. A jelenlegi brit szabályozás szerint fertőzés esetén nemcsak az érintett állatokat kell lemészárolni, hanem a teljes állományt. Noha Nagy-Britannia hivatalosan fertőzésmentes területnek számít, Kínában egyre több ilyen esetet diagnosztizálnak, emberben és állatban is, valamint Írországban és más európai országokban is rendszeresen előfordul a betegség.

A projekteket a brit Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztérium finanszírozza, a tudományos munkát pedig a Cranfieldi Egyetem vezeti, amely együttműködik mind a két mezőgazdasági-technológiai céggel. A két technológia együttesen fog egy kiszűr-elkülönít-tesztel platformot alkotni. Az IceRobotics és a Cranfieldi Egyetem emellett tovább dolgozik a brucellózis betegséggel kapcsolatos adatelemzésen is, míg a Biotangents és az egyetem a diagnosztikai teszten dolgoznak, amelyhez a cég saját technológiáját fogják használni, a Moduleic Sensing névre keresztelt platformot.

Dr. Jerry Luo, a viselhető technológiák és az adatbányászat szakértője elmondta, hogy a most fejlesztett adatfeldolgozó algoritmusokkall sokkal pontosabban nyomon követhető lesz az egyes tehenek egészségügyi állapota, és hamarabb, már korai szakaszában jelenteni fogják a betegséget.

Ez a technológia kiemelkedő fontosságú lesz a viselkedési változások felderítésében, és a fertőzött állatok azonosításában. A korai beavatkozás megakadályozhatja a betegség elterjedését, így az, amit csinálunk, tényleg nagyon fontos eszköz lehet az állatorvosok és a gazdák kezében

- mondta dr. Jerry Luo.

Dr. Iva Chianella, a bioszenzoros technológiák szakértője hozzátette, hogy a Biotangents által kifejlesztett tesztet a helyszínen is lehet majd alkalmazni, ami az állatállományban lappangó betegségek gyors és pontos felderítését teszi majd lehetővé.

Ezzel elkerülhetővé válnak a minták bonyolult beküldése és az eredmények megérkezése közötti hosszú várakozások. Miután az IceRobotics szenzorai jelzik, hogy valamelyik állat viselkedése arra utal, hogy valamiféle betegség bújkál benne, a Biotangents diagnosztikai készülékével azonnal elemezni lehet az állattól szerzett mintát, és két órán belül pontos képet kaphatunk arról, hogy egészséges-e az állat, vagy sem

- mondta Dr. Iva Chianella.

A szakértő hozzátette, hogy a fertőzött állatok gyors azonosítása és az ebből következő beavatkozási lehetőség nagyban csökkenteni fogja a betegség átterjedését más állatokra és emberekre, ami a gazdasági növekedés és a népesség egészsége szempontjából kiemelkedően fontos lesz. A projekt a tervek szerint 2022-ben fog lezárulni.

Nemcsak az IceRobotics szakemberei gondolják azt, hogy "aktivitásmérő okosóra" az állattartásban is hasznos lehet. A szintén brit Agri-EPI Centre az állományok távoli felügyeletének lehetőségeit teszteli hasonló módszerrel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?