Csúnyán megtépázhatja a spanyol állattartókat a koronavírus

Csúnyán megtépázhatja a spanyol állattartókat a koronavírus

agrarszektor.hu
Spanyol gazdák kiszámították, hogy a koronavírus-járvány legnagyobb vesztesei a szarvasmarha- és a kiskérődző-ágazat. A spanyol mezőgazdasági termelőket képviselő szervezet, a LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders előzetes számítása szerint a valenciai autonóm közösség mezőgazdasági ágazatának a COVID-19 járvány okozta közvetlen veszteségei eddig 64,7 millió eurót tesznek ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A spanyol gazdák kiszámították a COVID-19 járvány által okozott, Valencia tartomány húságazatát érintő veszteségeket, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A spanyol mezőgazdasági termelőket képviselő szervezet, a LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders előzetes számítása szerint a valenciai autonóm közösség mezőgazdasági ágazatának a COVID-19 járvány okozta közvetlen veszteségei 64,7 millió eurót tesznek ki. Ebből Spanyolországban a COVID-19 járvány első két hónapjában felmerült károk összege 40,52 millió euró, míg az év hátralévő részére becsült kárösszeg 24,23 millió euró.

A közösség három tartományában fellépő károk a következőképpen oszlanak meg: Alicante és Castellón vesztesége 22,1-22,1 millió euró, még Valenciáé 20,4 millió euró. A LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders arra számít, hogy az állattenyésztési ágazatokon belül a COVID-19 járvány legnagyobb vesztesei a juh-, kecske- és a szarvasmarha-tenyésztési, valamint az ehhez kapcsolódó termék-előállítási ágazatok lesznek.

A jelenlegi becslések szerint a teljes kárösszegből az állattenyésztési ágazatokat érintő veszteség 29,97 millió euró körüli értékű lesz. A marhahús-szektor 13,43 millió eurós, a kecsketej-előállítók 6,83 millió eurós, a juhhús-szektor 4,43 millió eurós, míg a juhtej-előállítók 0,92 millió eurós veszteséggel számolhatnak. A szervezet hangsúlyozta továbbá, hogy a bárány, a kecske és marhahús értékesítése riasztó ütemben esett vissza a márciusi és áprilisi hónapokban, valamint, hogy a koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen hatások várhatóan egész évben érezhetőek lesznek.

A LA UNIÓ szerint a negatív hatások a vendéglátóipari fogyasztások csökkenésének, az otthoni fogyasztás valamint az olcsóbb húsok − mint például csirke vagy sertéshús − irányába történő elmozdulásnak az együttes eredményeként alakultak ki ezen szektorokban. A szervezet kiemelte, hogy a kedvezőtlen hatások a hús szektor mellett a juh- és kecsketejtermék-előállítókat különösen érzékenyen érintik, akik az értékesítési piacaik jelentős részét elveszítették.

Bár LA UNIÓ üdvözölte a spanyol kormánynak a juh- és kecsketenyésztőknek nyújtandó támogatásra vonatkozó közelmúltbeli bejelentését, azonban a csoport jelezte, hogy a mezőgazdasági minisztérium jelenlegi javaslata nem elegendő az ágazat által elszenvedett veszteségek fedezésére. A minisztérium terve szerint a juh- és kecsketenyésztőknek 30 euró összegű közvetlen támogatás kell nyújtani a négy hónapos vagy annál fiatalabb, a járvány következtében kihirdetett vészhelyzeti időszakban vágásra kerülő állatok után, gazdaságonként legfeljebb 70 állatra vonatkozóan. Az intézkedést egy 2020. április 3-án közzétett királyi rendelet határozta meg, és az a több mint 30 tenyészállattal rendelkező juh- és kecsketenyésztőknek, valamint a kereskedelmi gazdaságoknak nyújt támogatást. A LA UNIÓ a rendelet bizonyos módosításainak megtételére kérte fel a hatóságokat, annak érdekében, hogy a támogatások valóban azoknak a mezőgazdasági termelőknek nyújtsanak segítséget, akiknek szükségük van arra, vagyis azon juh- és kecsketenyésztőknek, akiknél az előállított termékek értékesítésében nehézségek merültek fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?