Tragikus a helyzet a magyar tavaknál: sorra pusztulnak a halak

Tragikus a helyzet a magyar tavaknál: sorra pusztulnak a halak

agrarszektor.hu
A folyamatos kánikula és a csapadékhiány miatt egyre sekélyebbek a tavaink, aminek köszönhetően gyorsabban is melegednek. Ezáltal a könnyebben alakul ki oxigénhiány, ami a halak pusztulásával jár együtt. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője hangsúlyozta, hogy az ágazat állami segítséget sürget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakember szerint az aszály nemcsak a földeken, hanem a földeken is hatalmas pusztítást eredményez.  Mint mondta, a halállományra az első csapást az jelentette, hogy a leszűkülő vizes élőhelyeken hirtelen nagyon sok lett a vízimadár, amelyek pusztítják a halakat. Ezek a madarak többnyire védett állatok és az ő élőhelyeik is összeszűkültek a szárazság miatt. A baj azzal folytatódott, hogy elfogyott a tavakból a halak élelme. A fölmelegedett vízben nem terem meg a plankton vagy az alga. Már oxigén se nagyon maradt a vízben, ezért próbálnak a halak pipálva életben maradni - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

A halászati szóvivő ismertette, hogy katasztrófa, ami a magyar halastavakban zajlik. A természet tizedeli az állományt, ezzel pedig óriási károkat okoznak a halászoknak. 

Lehetne kényszerlehalászással menteni a menthetőt, de nincs hova áttelepíteni a halakat, mivel a szárazság egyik tavat sem kíméli. A méreten aluli, vagyis nem piacérett halakkal pedig szinte nem lehet semmit sem kezdeni, mivel nincs az országban egyetlen olyan halgazdaság amelynél meglenne a két évvel ezelőtti vízmennyiség. A gond éppúgy általános, mint a szántóföldi gazdaságok esetében, csakhogy az utóbbiak veszteségeit a kormányzat minden lehetséges módon kompenzálja. 

- vélekedett Lévai Ferenc.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csakhogy, a halászatok nem jutnak semmilyen kárenyhítéshez. A szakember szerint komoly bajban vannak, ha pedig nem lép a kormányzat, és nem ad, csak annyit, amennyit a többi ágazatnak, akkor a magyar halászat igen nehezen tudja majd túlélni az aszályt. A probléma egyébként hosszú távú, hiszen nemcsak az az egyetlen gond, hogy nincsen víz a tavakban, hanem az is, hogy a következő időszakban nehezen juthatnak vízhez a halgazdaságok. Emellett a csatorna- és a belvízlevezető rendszerek is elhanyagoltak, Lévai Ferenc, mint mondta, igencsak elmaradtak a fejlesztések az elmúlt 20-30 évben, pedig hazánkban ma a legtöbb vizet a halastavak tudnák megtartani. Az ágazat szereplői sok dolgot el tudnak viselni, többek között a hideget és a meleget is, de a vízhiányt, azt nem. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?