Ezt nem fogod elhinni: döbbenetes dolog derült ki a hangyákról

Ezt nem fogod elhinni: döbbenetes dolog derült ki a hangyákról

MTI
Húszezer milliárdra becsüli a Földön a talajban és a fákon élő hangyák számát egy nemzetközi kutatócsoport; ez azt jelenti, hogy minden emberre 2,5 millió hangya jut. A Würzburgi Egyetem kutatója, Patrick Schultheiss vezette kutatócsoport becslései szerint a hatlábú rovarok együttes súlya meghaladja az összes vadon élő madárét és emlősét együttvéve.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mivel egyes régiókról és a hangyák egyes élettereiről nincsek adatok, a kutatók szerint a rovarok valós száma még a becsültnél is nagyobb lehet - áll a tanulmányban, amelyet hétfőn közölt az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a Proceedings (PNAS). A tanulmány szerzői 450 hangyakutatást értékeltek ki, ezek az összes kontinens 1300 élőhelyéről tartalmaztak adatokat, és lefedték a legjelentősebb olyan természetes élőhelyeket, ahol a hangyák előfordulnak a felszínen.

Korábbi becslések sokkal kevesebbre taksálták a Földön élő hangyák számát, két amerikai biológus 1994-ben például 1 és 10 ezer milliárd közé becsülte a globális populációt. A friss kutatás szerzői szerint ez azzal magyarázható, hogy a két amerikai tudós csak dél-angliai régiókban mérte a hangyasűrűséget és ezt vetítette ki a Föld egészére.

A PNAS-ban közölt kutatás szerint a felszínen élő hangyák közel kétharmada - 61 százaléka - a trópusi esőerdőkben és a trópusi szavannákon él. A hangyáknak több mint 15 ezer faja és alfaja van, de a valós szám ennél nagyobb is lehet, mert létezhetnek még felfedezetlen fajok is. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a hangyák jelentősen hozzájárulnak az ökoszisztémák fennmaradásához, például azzal, hogy terjesztik a növények magvait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?