Szuperhatékony módszer a növényvédő szerek helyett: ez működhet, mégse használják

Szuperhatékony módszer a növényvédő szerek helyett: ez működhet, mégse használják

agrarszektor.hu
Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a hangyák helyettesíthetik a növényvédő szereket a növények védelmében. Egyes esetekben a hangyák még a kereskedelmi forgalomban kapható szereknél is hatékonyabb védelmet jelenthetnek a kártevők ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy több brazíliai intézményhez kötődő kutatócsoport egy spanyol és egy amerikai kollégával együttműködve olyan bizonyítékokat talált, amelyek arra utalnak, hogy a hangyák természetes növényvédő szerként használhatók a legkülönbözőbb növények esetében - olvasható a Future Farming oldalán. A Phys.org oldalán megjelent tanulmány szerint a hangyák használata a kártevők elleni védekezésre hosszú múltra tekint vissza: a kínai citrustermesztők évszázadok óta használnak hangyákat a gyümölcsfák kártevőinek megfékezésére.

Az új kutatás során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy más kutatások milyen eredményekre jutottak, amikor a hangyák természetes növényvédő szerként való felhasználását vizsgálták. Megkeresték a témában megjelent kutatási cikkeket, és 52 olyan cikket találtak, amelyek a hangyák kártevők elleni védekezésben való felhasználását vizsgálták, és amelyek 17 különböző növényfajtára vonatkoztak. A kutatók arra jutottak, hogy a legtöbb tanulmány végkövetkeztetése az volt, hogy a hangyák magas szintű kártevőirtást végeznek a növényfajtákál. Egyes esetekben a hangyák még a kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szereknél is jobban teljesítettek.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a hangyák akkor végezték a legjobb munkát, amikor részleges árnyékban termesztett növényeknél alkalmazták őket, és akkor voltak a legkevésbé hatékonyak, amikor mézharmatot termelő növényeknél alkalmazták őket. Az ilyen növényeknél a hangyák hajlamosak voltak a rovarokat, például a levéltetveket megművelni, hogy maguk is hozzájussanak az édes folyadékhoz. A kutatók azzal a következtetéssel zárják tanulmányukat, hogy a hangyák kártevők elleni védekezésben való felhasználása fenntartható és olcsó módszernek tűnik a kártevők elleni védekezésre mind a nagy, mind a kis gazdaságokban.

A hangyák azonban komoly bosszúságforrást is tudnak jelenteni, ha ellepik a kertet, vagy a lakást. Ilyenkor ugyanis ellenük kell védekezni, amely esetekre az Agrárszektor az alábbi környezetbarát megoldásokat kínálja:

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?