Ennek rossz vége lesz: a méhek tömeges pusztulása csak a kezdet?

Ennek rossz vége lesz: a méhek tömeges pusztulása csak a kezdet?

agrarszektor.hu
Egy friss tanulmány aggasztó dologra hívta fel a figyelmet, miszerint a beporzók számának csökkenése akár félmillió idő előtti halálhoz vezethet. Ennek összefüggése pedig egyszerű: ha kevesebb a beporzó, akkor kevesebb zöldség és gyümölcs terem, így kevesebb egészséges élelmiszerhez juthatnak az emberek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termények háromnegyedének beporzásra van szüksége, de számos rovar populációja csökken, ami a terménymennyiségek csökkenésével jár. A gyümölcs- és zöldségfélék, illetve magvak esetében ez 3-5 százalékos csökkenést jelent, az pedig, hogy kevesebbet tudunk fogyasztani ezekből az élelmiszerekből, azzal jár, hogy a halálesetek egy százaléka a beporzók elvesztésének következménye. A szívbetegségek, a diabétesz, a sztrók és egyes rákfajták előfordulása is csökkenthető egészségesebb táplálkozással. Ez az első olyan tanulmány, amely számszerűsíti, mit veszíthetünk a beporzók egyedszámának csökkenésével - írja az Infostart a The Guardian cikke alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatók a következtetéseiket mezőgazdálkodásból származó adatokra, a terméshozam csökkenésére és a táplálkozással kapcsolatos tényekre, valamint számítógépes modellekre alapozva állapították meg. Samuel Myers, a Harvard kutatója, a tanulmány vezetője, mint mondta, a kutatás megállapítja, hogy a beporzók elvesztése már most olyan mértékű hatást gyakorol az egészségre, mint például a prosztatarák vagy a kábítószer-használat. Jó hír azonban, hogy van megoldás: vissza kell szorítani a növényvédő szerek használatát, így nőhet a beporzók száma is, valamint attól is, ha a természetes élőhelyeiket sikerül helyreállítani. A kutatók szerint a beporzóhiány miatt jelenleg a világ teljes gyümölcstermelésének 4,7 százalékát, a zöldségtermelés 3,2 százalékát és a magvak termelésének 4,7 százalékát veszítjük el.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legkomolyabb hatást a közepes jövedelmű országokban - például Kínában, Indiában, Oroszországban és Indonéziában - lehet tapasztalni, ahol a szívbetegségek, a sztrók és a rákos megbetegedések a rossz táplálkozás, a dohányzás és az alacsony testmozgás miatt már eleve gyakoriak voltak. A kutatók becslése konzervatív, mert a kiesett mikrotápanyagokat vagy a gazdálkodók kiesett jövedelmét nem vették figyelembe. A Sussexi Egyetem professzora, David Goulson úgy véli, hogy a helyzetet tovább rontja az is, hogy egyes kártevőket pusztító rovarok egyedszáma is csökkenésnek indult, így azok nagyobb kárt tudnak okoznia a termésben. Az emberek rossz egészsége az egészségügyi ellátórendszerre és a gazdaság egészére is kihat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?