Zsigó: felháborító, hogy becsapják a magyarokat

agrarszektor.hu
Várhatóan jövő héten lesz eredménye annak a 100 termékre kiterjedő vizsgálatnak, amelyben a Magyarországon, Ausztriában és több nyugat-európai országban forgalmazott azonos élelmiszerek minőségét ellenőrzik. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára most megnevezett több termékkört is, amelyre a rendkívüli ellenőrzés kiterjed.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A február 20-a óta tartó átfogó vizsgálatban érintett termékek közé tartoznak a fűszerek, az alkoholos és alkoholmentes italok, a konzervek, a fagyasztott termékek, az édességek és a tejtermékek - mondta Zsigó Róbert, a tárca államtitkára a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén. Előzőleg a minisztérium semmilyen információt nem közölt arról, hogy a rendkívüli vizsgálat milyen termékekre terjed ki.

Zsigó Róbert bizottsági tájékoztatása szerint most részben laboratóriumi, részben jelölési vizsgálat zajlik, ahol az árakat is összehasonlítják. Az ellenőrzésnek várhatóan a jövő héten lesz eredménye.

Mint ismert, a rendkívüli vizsgálatot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azután rendelte el, hogy egy 2014-ben végzett, de a közelmúltban újra az érdeklődés középpontjába került, 24 termékpárra kiterjedő Nébih-vizsgálat azt tárta fel, hogy ugyanazon áruházláncok azonos termékei többségében gyengébbek minőségűek voltak Magyarországon, mint Ausztriában. A vizsgálat ugyanakkor élelmiszerbiztonsági problémát nem állapított meg, és az ellenőrzött termékek megfeleltek a csomagoláson feltüntetett jelöléseknek is, ezért a Nébih eljárásokat nem indított.

Ettől függetlenül a 2014-es Nébih-vizsgálatra hivatkozó kormányzati nyilatkozatok elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezték, hogy a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-közép-európai emberek számára fogalmazott élelmiszerek minőségénél, "élelmiszeripari szemetet" honnak Magyarországra, és becsapják a vásárlókat. Bár a rendkívüli vizsgálat eredményei még nincsenek meg, Zsigó Róbert az MTI szerint a gazdasági bizottság tegnapi ülésén is ezt az álláspontot ismételte meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58