Durvul a válság: beszakadhat az étkezési alma ára is

agrarszektor.hu
"Beszakadni látszik" az étkezési alma ára is gazdaköri információk szerint, így kiteljesedhet az ipari almánál tapasztalt felvásárlási-piaci válság. A gazdák saját almafeldolgozót akarnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az áruházakban 400 forint körül van az étkezési alma kilónkénti ára, míg a termelőknél a gyümölcs most mindössze 70 forintba kerül - fogalmazott az M1 csatornán Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Korábban a gazdáknak az étkezési almáért kilónként 130 forintot fizettek, így az elnök szerint nemcsak az ipari, hanem az étkezési alma ára is "beszakadni látszik". 

A közelmúltban a Magosz közleményben ismertette álláspontját, szerintük ugyanis méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az, hogy kirívóan alacsony az ipari alma felvásárlási ára, mivel a 13 forintos mai kilónkénti ár az önköltséget sem fedezi. Ahogy az agrárszektor.hu is megírta, Nagy István agrárminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a felvásárlók ki akarják használni idén az almatermelő gazdákat, mert a tárcavezető szerint a feltűnően alacsony felvásárlási árat semmi sem indokolja.

A gazdák tárgyalásokat folytattak a legnagyobb almafelvásárlónak számító Austria Juice (AJ) Kft.-vel, amely két forinttal emelte volna az ipari alma átvételi árát, ezt azonban a termelők Jakab István szerint továbbra is elfogadhatatlannak tartják. Mint ismert, a gazdák tiltakozásul az elmúlt napokban az AJ telephelyeinél több demonstrációt is tartottak.

A gazdaköri elnök szerint a megoldást az jelenthetné, ha a termelők rendelkezésére állna egy saját tulajdonú gyümölcsfeldolgozó üzem, így befolyásolhatnák az árakat. A beruházás előkészítését már meg is kezdték - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29