2020. május 25. hétfő Orbán

Hírek - Növény

Nagy István is beszállt az almaharcba

Ki akarják használni a felvásárlók az idén az almatermelő gazdákat az agrárminiszter szerint. Úgy véli, semmi sem indokolja a meghirdetett, kirívóan alacsony felvásárlási árat.
 
 

Nem hagyhatjuk, hogy az élelmiszerlánc leggyengébb szereplői kiszolgáltatottá váljanak - mondta a Kossuth Rádió 180 perc műsorában a nemrég kirobbant almaháború kapcsán Nagy István agrárminiszter. Mint ismert, a meghatározó felvásárlónak számító Austria Juice Kft. az ipari almára kilónként 13 forintos felvásárlási árat hirdetett, amelyet a szabolcsi gazdák kirívóan alacsonynak találtak, és állításuk szerint más felvásárló cégek is átvettek.

A felvásárlók ki akarják használni a gazdákat, mert tudják, hogy a termény romlandó, tehát eladási kényszer van - jelentette ki az agrárminiszter. Szerinte a 730 ezer tonnás idei termés nem számít kiugrónak, hiszen korábban 900 ezer tonna fölötti termés is volt már Magyarországon, emellett Kínában is kevesebb a termés, tehát semmilyen ok sem indokolja a kirívóan alacsony árat.

A tárcavezető arra számít, hogy a gazdák összefogása eredményre vezet. Mint ismert, a szabolcsi termelők demonstrációkat szerveznek, és úgy döntettek, hogy egységesen nem szállítanak ipari almát az Austria Juice Kft.-nek, amíg megegyezés nem születik.

Címlapkép: Vajda János/MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu