Méregdrága magyar krumpli vagy a francia import: ennyi maradt a vásárlóknak

agrarszektor.hu
Szinte teljesen elfogyott a magyar burgonya a boltokból, és jelenleg már csak Franciaországból és Észak-Afrikából importált áru kapható a boltokban. Habár kisebb mennyiségben már a magyar új krumpli is elérhető a piacokon, ez azonban egyelőre kilogrammonként 1200-1300 forintos áron kapható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelenleg már csak Franciaországban, illetve Észak-Afrikában termesztett burgonya kapható Magyarországon, a magyar burgonya ugyanis szinte teljesen elfogyott a boltokból, így a kereskedők kénytelenek importból fedezni a szükségleteket - mondta az InfoRádiónak Murai György, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja. Franciaországból  piros héjű burgonya érkezik, amit kifejezetten exportra, többek között Magyarországra termelnek. Észak-Afrikából is érkezik krumpli az országba, ez azonban évek óta jellemző, hogy ha a hazai áru elfogy a polcokról, akkor Afrikából pótolják a kereskedők - tette hozzá. 

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Februárban 66 százalékkal volt drágább a burgonya az egy évvel azelőtti árakhoz képest, ezt pedig az elmúlt két hónapban további kisebb drágulás követett - emelte ki Murai György, aki hozzátette, hogy a legnagyobb árrést a kereskedelem teszi az árura. Habár kisebb mennyiségben már megjelent a piacokon a magyar új krumpli, jelenleg azonban 1200-1300 forintos kilogrammonkénti áron kapható.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta, Csehországban sem jobb a helyzet, ahol a krumpli termelői ára 55 százalékkal emelkedett, a fogyasztók pedig 67 százalékos áremelkedést tapasztaltak a pultoknál még idén februárban is. Tavaly az aszály miatt Európa egész területén csökkent a zöldségfélék terméseredménye 2018-ban, és krumpliból ugyan 80 százalékban önellátó Csehország, de mivel az árak Európa-szinten elszabadultak, a termelők és a fogyasztók is sokkal nagyobb mértékű árugrást tapasztaltak, mint amennyi indokolt lett volna.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?