Megrázó élmény a pultoknál: a csehek is nyögik a krumpliárakat

agrarszektor.hu
A cseh statisztikai hivatal adatai alapján tavaly nagyot nőtt a zöldségfélék ára az országban, ami leginkább a termelés 18 százalékos csökkenésére vezethető vissza. A krumpli termelői ára 55 százalékkal emelkedett, a fogyasztók pedig 67 százalékos áremelkedést tapasztaltak a pultoknál még idén februárban is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2018-ban összesen 583 ezer tonna burgonyát takarítottak be Csehországban, ami 105 ezer tonnával múlta alul a 2017. évi termést - ez 15,3 százalékos csökkenésnek felel meg. A zöldségfélék terén a  legnagyobb visszaesés a saláták terméseredményében mutatkozott meg, ezekből alig fele annyi termett, mint az előző évben, de zöldborsóból is 35,3 százalékkal, uborkából 34,6 százalékkal és káposztafélékből is 34 százalékal csökkent a betakarított mennyiség. A hagyma hozamai "csak" 11 százalékkal estek tavaly.


A termésveszteséget itt is a forró és meleg időjárás okozta. Az aszály viszonylag új jelenségnek számít a cseh gazdák életében, akik több támogatásra tartanak igényt a kormányzat részéről. A tárolókat hatékonyabbá tenni, öntözőrendszereket kiépíteni,  zárt termesztőberendezéseket létrehozni - ezek mind nagyon költséges beruházások, amelyekre egyre nagyobb szükségük lesz. Tavaly az aszály miatt Európa egész területén csökkent a zöldségfélék terméseredménye 2018-ban, ezért a kieső hazai termést nem lehetett importból sem költséghatékonyan fedezni. A helyi zöldségtermelés hozzávetőleg a fogyasztás 35 százalékát fedezi, így Csehország erősen importfüggő, ami az itteni árakra nagy hatással van.

Krumpliból ugyan 80 százalékban önellátó Csehország, de mivel az árak Európa-szinten elszabadultak, a termelők és a fogyasztók is sokkal nagyobb mértékű árugrást tapasztaltak, mint amennyit a 15 százalékos termésveszteség indokolt volna.

Az agrártermékek termelői ára februárban átlagosan 8,2  százalékkal drágult az előző évhez képest, ám a zöldségféléké csaknem 80 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet.  A burgonya termelői ára pedig 55 százalékot emelkedett. A cseheket nagyon elkeseríti, hogya zöldségfélék fogyasztói árindexe még idén februárban is bő 24 százalékkal állt magasabban az egy évvel ezelőttinél, a burgonyáé pedig 67 százalékkal haladta meg a tavalyi árszintet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?