Tökevés ésszel: az odafigyelés életeket menthet

agrarszektor.hu
Magyarországon egyre nagyobb divatja van október végén a tökfaragásnak, illetve a sütőtökfogyasztás is népszerű ilyenkor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) "tökkörképe" szerint egyre több sütőtök fogy, ugyanakkor a kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljanak. Ugyanis, míg a sütőtökök általában finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A köznyelvben "sütőtöknek" hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök. Ezeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak, írta meg közleményében a NAK. Magyarországon, a területalapú támogatási adatok szerint mintegy 1500-1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében a legnagyobb a termőterület (300 hektár feletti), de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megyében is 100 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange, azaz a sonkatök is. Az import elhanyagolható mértékű, az elmúlt években ezer tonna alatt volt. A sütőtököket április végén, május elején vetik. Ezek nagyon igénytelen növények, akár a kukoricásban is megélnek, ugyanakkor nagy a hőigényük, gyökérzetük kiterjedt és érzékenyek a fagyra.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i rendezvényre!

A fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, valamint a magas szénhidráttartalma. Szeletben vásárolva arra figyelni kell, hogy a húsa szép, egységes narancsos színű legyen. Egészben vásárolva arra kell ügyelni, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtök a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva tárolható, de csak nagyon rövid ideig. Ez a zöldség fogyaszthatól sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik számára bébiételként, de húsok mellé, párolva kiváló köret is készülhet belőle.

Amit a zöldségesek és áruházak általában, de nem minden esetben Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető. Az úgynevezett Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle Halloween-tök kapható itthon, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1, élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1, enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot(Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű tökök nemcsak kellemetlen ízűek, de egyenesen mérgezőek is lehetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavaly felhívást tett közzé, melyben mindenkit figyelmeztetnek arra, hogy csak az étkezési célra árusított tököket egyék meg, a dísztökök nem ehetőek, sőt vannak köztük olyanok, amik már kis mennyiségben fogyasztva is komoly rosszullétet okoznak. A tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, azaz nagyon körültekintően kell választani, ha étkezési célra szánjuk a zöldséget.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?