Brutálisan elszabadulhatnak az élelmiszerárak májustól: elindult a felvásárlási hullám

Brutálisan elszabadulhatnak az élelmiszerárak májustól: elindult a felvásárlási hullám

agrarszektor.hu
20-30 százalékkal drágulhatnak a maximált árú élelmiszerek a magyar boltokban, ha kivezetik az árstopot, és a kormány egyelőre nem hosszabbított a két hét múlva lejáró árbefagyasztáson. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint a bizonytalanság miatt felvásárlási hullám indult az üzletekben, sokan igyekeznek bespájzolni otthon a most még rögzített árú termékekből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Habár nem látszik a magyar boltok polcain, de egyetlen hónap alatt negyedével ugrott meg a növényi olajok ára a világpiacon a háború miatt. Eddig a hadviselő felek szállították ezeknek a termékeknek a felét, ám Ukrajnában az idén 40 százalékkal kevesebb napraforgót vetettek. Ha a kormány nem hosszabbítja meg az árstopot, alig több mint két hét múlva a magyar vásárlók is megérzik a háborúnak ezt a hatását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha most eltörölnék vagy eltörlik az árstopot, akkor például a csirkemell esetében a mostani szinthez képest 20 százalékkal emelkednének az árak

 - mondta az RTL Híradónak Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője. A csirkemell árát is a tavaly októberi szinten rögzítette a kormány, a bontott csirke viszont 18 százalékkal drágult azóta a KSH adatai szerint. Az étolaj árstopos, de a margarin már 22 és fél százalékkal többe kerül, mint fél éve. Hornyák József hozzátette, valószínűleg az olaj drágulna a legjobban, ráadásul nagyon jelentős mértékben.

Orbán Viktor miniszterelnök a választás után azt mondta, ő hosszabbítani szeretne az élelmiszerár-stopon. Akkor elárulta, talán már tárgyalnak is az ügyben az érintettekkel.

A bizonytalanság miatt felvásárlási hullám indult, a kereskedelmi dolgozók legnagyobb szakszervezete szerint. Sokan igyekeznek bespájzolni otthon a most még rögzített árú termékekből. Gyakori, hogy egy átlagos napi bevásárlásnál vesznek az emberek 5 liter olajat. De minden alkalommal. Pedig nyilván nem fogyott el még az előző öt liter"  

 - közölte a híradóban Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

A KSH szerint - az árstop ellenére - az élelmiszerek drágultak a legjobban a múlt hónapban Magyarországon. Már márciusban átlag 13 százalékkal többet kértek értük, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?