Őrület, ami a cseresznyepiacon zajlik: ennyibe kerül most a magyarok egyik kedvence

Őrület, ami a cseresznyepiacon zajlik: ennyibe kerül most a magyarok egyik kedvence

agrarszektor.hu
A cseresznye sokunk nagy favoritja, bizonyára nemcsak finom íze és kellemes kinézete miatt szeretjük ennyire. Vélhetőleg sokak gyerekkorát is bearanyozhatta a cseresznyéből készül "fülbevaló", a famászások elengedhetetlen eleme volt a mélyvörös szemek csipegetése, de nem egy embert ismerhetünk, akinek éppen óvodában volt a jele ez a remek gyümölcs. Ezért is fontos, hogy mi a helyzet a jelenlegi - mind európai mind hazai - piacon. Hetekkel ezelőtt megjelent a hír, miszerint 12 ezer forint volt egy kiló hazai cseresznye - kérdés, hogy ez valóban így volt-e, és valóban luxusgyümölccsé válhat sokak nagy kedvence? Talán nem lövünk le előre semmit, ha azt mondjuk: nem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az kétségtelen, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok a cseresznyére sincsenek túl jó hatással, de attól még egyelőre nem kell tartanunk, hogy hiány léphet fel belőle. Az elmúlt évek fagyos-zordabb tavaszai megtették a hatásukat, az elmúlt két évben 8000 tonna cseresznyét szüreteltek, pedig 2018-ban a 12 ezer tonnát is meghaladta a termés. Idén a szakma szerint átlagos termés várható, de voltak megyék, például Nógrád, ahol a jég verte el a termést. A magyar termelőket idén megkímélték a fagyok, de a hidegebb tavaszi időjárás megtette hatását, ebben az évben egy átlagos 10 ezer tonnás össztermésre van kilátás az országban. A legtöbben megnyugodhatnak, mert a virágzás során nem volt komoly fagy, de a négy-öt napos hideg időjárás alacsonyabb méhaktivitással járt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet Európában?

Szakértők szerint a 2022. évi szezonban a legjelentősebb európai cseresznyetermelőknél (Olaszország, Spanyolország és Görögország) a kedvezőtlen időjárás okozott károkat az ültetvényekben. Olaszországban a meleg miatt összeértek a fajták, egyszerre túl sok cseresznye jelent meg a piacokon, ami a megszokottnál alacsonyabb árakat eredményezett. Spanyolországban fagykárok miatt az idei termést kisebbre becsülték, mint az egy évvel korábbit. Németországban jobb termés várható, mint a tavalyi fagykáros, esős évben (FreshPlaza). A nagybani piacokon a belföldi nagyméretű cseresznye ára 13 százalékkal 6 euró/kilogrammra nőtt, míg a kis méretűé 44 százalékkal 3,23 euró/kilogrammra csökkent a 24. héten az egy évvel korábbihoz képest. Németország a világon a harmadik legnagyobb frisscseresznye-importőr Kína és Oroszország után.

Franciaországban a Mezőgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint a tavalyi súlyosan fagykáros évet követően az idén a termés 35 ezer tonna lehet, ami több mint a tavalyi kétszerese. Az Eurostat adatai szerint az unió a friss cseresznye tekintetében nettó importőr: a beszállított mennyiség 39,2 ezer tonnára (-15 százalék), a kiszállított volumen 18,2 ezer tonnára (+36 százalék) változott 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. Törökországból 15 százalékkal 34,5 ezer tonnára csökkent, ugyanakkor Chiléből 41 százalékkal 1,7 ezer tonnára nőtt a behozatal ugyanekkor. Törökországban az utóbbi évek modernizációs fejlesztéseinek hatására 10-15 százalékkal több termésre, jó minőségre számítanak 2022-ben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mire számíthatunk mi, magyarok?

Mint ahogyan lapunk korábban megírta, az idén valamelyest jobb a cseresznyetermés a tavalyi esztendőhöz képest az általunk megkérdezett szakemberek szerint. Ma már jól látszik az is, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények ellen csupán a korszerű ültetvények jelenthetnek megoldást, ám magas a hektáronkénti beruházási költség. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke arról számolt be, hogy az évek óta jelentősek a terméskiesések az időjárási károk, a tavaszi fagy, az extrém csapadékos június miatt, illetve tavaly még piaci-értékesítési problémák is felléptek, így három kedvezőtlen év van a cseresznyetermesztők mögött. Az idei esztendőben jobb a termés a jelenlegi információk alapján, mint 2021-ben, de nem jelentősen jobb. Ugyanakkor a rendelkezésre álló munkaerő és az időjárási körülmények, az extrém aszály jelentős hatással lehetnek a végső betakarított termésmennyiségre.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cseresznye Magyarországon a kisebb mennyiségben termelt gyümölcsfajok közé tartozik, az összes gyümölcsmennyiség 1-2 százalékát adja. A KSH adatai szerint az elmúlt tíz évben 4,8 és 12 ezer tonna/év között ingadozott a cseresznye termése. Szakértők szerint a 2021. évi fagykáros évhez képest több cseresznyét takaríthatnak be az idén. A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon a friss cseresznye kivitele 2021-ben 62 százalékkal 315 tonnára nőtt az előző évihez képest. A magyarországi cseresznye fő felvevőpiaca Szlovákia (104 tonna), valamint a balti államok közül Litvánia (82,5 tonna) volt 2021-ben. 

Mennyire lett zsebbenyúlós a cseresznye?

A cseresznyeimport tavaly 65 százalékkal 70 tonnára esett. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cseresznye a 21. héten lépett piacra, az előző évihez képest magasabb, fajtától függően 800-1600 forint/kilogramm közötti áron. A cseresznye termelői ára 11 százalékkal 1142 forint/kilogrammra emelkedett 2022. 22-25. hetében az előző év azonos periódusának átlagárához képest. A budapesti fogyasztói piacokon a cseresznye a 21. héten jelent meg a kínálatban 1400-2000 forint/kilogramm áron, a gyümölcsöt a 25. héten 1000 és 1500 forint közötti áron értékesítették. A bécsi nagybani piacon Magyarországról származó cseresznyét is kínáltak a 25. héten 6-6,2 euró/kilogramm áron az olaszországi termék (5-5,2 euró/kilogramm) mellett. A jelenlegi legfrissebb adatok szerint június 27-én a hazai I. osztályú cseresznye kilója 1200 és 1400 forint között volt a Nagybani Piacon, a II. osztályú pedig 500 és 600 forint között. A már említett 12000 ezer forintos cseresznyének se híre, se hamva, május végén például a hazai I. osztályúért 1800-2000 forintot kértek el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?