Megőrülnek külföldön ezért a magyar gyümölcsért: nem kell itthon, pedig van bőven

Megőrülnek külföldön ezért a magyar gyümölcsért: nem kell itthon, pedig van bőven

agrarszektor.hu
Meggy, barack, ribizli, paradicsom, paprika - lassan beérnek a termelőknél a gyümölcsök és a zöldségek hazánkban is, így most még fontosabb, hogy mikor, melyiket választják a fogyasztók. Az idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a VOLT fesztiválon. A közönség a rendezvényen meggyet kóstolhatott, valamint megismerkedhetett a meggy jótékony hatásaival. A promóció célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak friss termékeket, ezzel is segítve az ágazatot. A nyári szezonban az AMC az idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára több fesztiválon is felhívja a figyelmet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, a gyümölcsöket tekintve hazánkban az idei évben sokkal jobb a termés, mint az elmúlt két esztendőben. A meggy ágazat helyzetét nehezíti, hogy a Tiszántúlon, illetve a Duna-Tisza közén - ahol Magyarország meggytermelésének körülbelül 75%-a folyik - a gazdák aszállyal küzdenek.

Ettől függetlenül a konzervmeggyet tekintve méltán büszkék lehetünk elért eredményeinkre, hiszen a konzervfeldolgozásban mi rendelkezünk a legjobb fajtákkal: mind méretüket, mind beltartalmukat illetően a világ legjobb fajtái

- tette hozzá Kelemen Péter.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

A szakember beszélt arról is, hogy kajszibarackból nagyon jó termés van, a cseresznyeszezon első fele már véget is ért, és jól halad a betakarítás, amelyet a Dunántúlon a csapadékos időjárás hátráltatott, keleten pedig az aszály. Őszibarackot szintén lehet kapni 1-2 hete a boltokban, illetve a szilvának is elérkezik hamarosan a szezonja. Kelemen Péter elmondta, hogy a paprikánál - annak ellenére, hogy a paradicsom mellett éves piaca van - mutatkozik némi szezonalitás. A legfontosabb magyar zöldség betakarítása szintén néhány héttel ezelőtt kezdődött el. Mára például Szentesen a termelők 55-60 tonna paprikát szállítanak napi szinten a szövetkezetbe. Görögdinnyéből - meleg időjárás miatt - a legkorábbi tételek már szintén elérhetők Dél-Baranyából, és fóliás termelésből.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte, fontos arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy minél többen válasszák a piacokon és termelőktől vásárolt hazai idényzöldségeket és idénygyümölcsöket, hiszen a jelenlegi háborús helyzetben felértékelődik az, hogy Magyarország élelmiszergazdasága képes az önellátásra. A magyar gazdák tudása és szorgalma megadja nekünk az ellátásbiztonságot, amit mi azzal hálálhatunk meg, hogy a nyári szezonban is hazai termesztésű idénygyümölcsöket választunk.

Magyarország Európa meggybefőtt-termelésében meghatározó export-szereplő, az évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával mintegy 60%-os piaci részesedést ér el az európai piacon, azonban az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás még mindig alacsony. Az őshonos gyümölcs minden fajtája gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Vasat, kálciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Erősíti az immunrendszer és az idegek működését, segíti az emésztést és kiváló regeneráló hatással is rendelkezik. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes rendszeresen figyelni az idénykínálatot. Bár a növekvő energiaköltségek és a termelési költségek az ágazatot is érintik, így drágábbak tavalyhoz képest, a piacokon és a termelőknél friss, minőségi, változatos zöldségek és gyümölcsök érhetőek el ebben a szezonban, valamint az egészséges táplálkozáshoz is elengedhetetlenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?