Ez most komoly? Bármikor eltűnhet a boltok polcairól a mustár

Ez most komoly? Bármikor eltűnhet a boltok polcairól a mustár

agrarszektor.hu
Egyre gyakrabban hiányzik a mustár Franciaországban a boltok polcairól, és habár a franciák rajonganak érte, egyre nehezebb jutnak hozzá a termékhez az utóbbi hetekben. Ugyanakkor a hiány a napokban megjelent az olasz üzletekben is, és a francia-olasz sajtó tájékoztatása szerint a teljes európai ellátás akadozik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mustárra az első csapást a klímaváltozás mérte, a fontos termelőnek és exportőrnek számító Kanadában ugyanis egy tavaly júliusi extrém hőhullám, illetve a szárazság elvitte a teljes termés körülbelül a felét - írja a g7.hu. A Franciaországban gyártott mustár 80 százalékban a kanadai import alapanyagra épül, ennek jelentős része azonban idén nem érkezik meg.

Eredetileg az volt a terv, hogy a kanadai kiesést ukrán és esetleg orosz mustárral pótolják majd, a háború miatt azonban az ukrán forrás nem elérhető, az orosz importot pedig a szankciók lehetetlenítik el. És ha mindez nem lenne elég, a kanadai termelők a rossz tapasztalatok miatt javarészt le is álltak a termesztéssel, és inkább más gabonákra váltottak. A világpiaci ellátás így hosszabb távon is beszűkült. A franciák rendesen pórul jártak, hiszen mindezek mellett már korábban felhagytak a hazai mustármagtermesztéssel, mondván, nincs benne elég nyereség, és a növényeket támadó károsítók ellen sem tudtak hatásosan védekezni. A mostani történtek hatására a franciák újra felpörgetnék a mustártermesztést az országban, és az iparág vezetői is azt mondják, vissza kell állni a belföldi alapanyag-ellátásra, és ehhez olyan fajtákat kell nemesíteni, amelyek a megváltozott francia klimatikus viszonyok között is megfelelő terméshozamot adnak. Ugyanakkor amíg ez a folyamat nem történik meg, addig a mustár gyakori hiánycikk marad.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?