Érik az olívaolaj-krízis Európában: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is

Érik az olívaolaj-krízis Európában: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is

agrarszektor.hu
Komoly bajba kerülhet az idei olívatermés Spanyolországban, ha nem érkezik kiadósabb eső a következő hetekben. A világ legnagyobb olívaolaj-exportőrénél tapasztalható gondok további áremelkedéseket hozhatnak globális szinten, ugyanakkor nemcsak itt, hanem Olaszországban is akadnak problémák az olívával. A spanyolokhoz hasonlóan az olaszoknál is 20-30 százalékkal maradhat el az idei olívatermelés a szokásostól, mivel hetven éve nem volt olyan szárazság az országban, mint most. Az extrém viszonyok emellett a körte-, valamint a sárga- és őszibaracktermésre is hatnak, de gabonából sem terem majd a forró nyár miatt annyi idén, mint amennyihez Európa hozzászokott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ olívaolajtermelésének csaknem fele Spanyolországból származik, rossz szezonra készülnek azonban a termelők idén, ami tovább emelheti a növényi olajok árát, melyeket a kieső ukrán napraforgóolajtermelés már egyébként is felvert. A finomított olívaolaj ára a dél-spanyolországi Jaénben, a spanyolországi viszonyítási alapban 8,3 százalékkal emelkedett júniusban az előző termésévhez képest, egészen 100 kilónként 327 euróig (nagyságrendileg 130 ezer forint). A dél-olaszországi Bariban átlagosan 419,7 euróba - mintegy 167 ezer forint - került 100 kilogramm extra szűz olaj - írja az Infostart.

Ha a következő hetekben nem lesz kiadósabb eső vagy hőmérsékletcsökkenés, az idei termés jelentősen el fog maradni a korábbi évektől. Az olívaszektor aggódik az olaj miatt

 - mondta Luis Planas a Bloombergnek.

A piacon komoly aggodalmak vannak a következő termés minőségével, valamint azzal kapcsolatban is, hogy a termés mekkora hányada lesz extra szűz vagy szűz minőségű, és mennyi lesz lampante, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlan besorolású

 - közölte Kyle Holland, a Mintec piackutató csoport elemzője. Hozzátette, piaci forrásai szerint a spanyol olívaolaj-termelés éves szinten 25-30 százalékkal csökkenhet, ami szűkítheti a globális kínálatot, és tovább emeli az árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?