Erre nem sokan számítottak Európában: meglepő hírek jöttek a barackról

Erre nem sokan számítottak Európában: meglepő hírek jöttek a barackról

agrarszektor.hu
A világtermelés az előrejelzések szerint 827 000 tonnával 25 millió tonnára emelkedik, mivel a jó termesztési feltételek növelik a termelést Kínában és az Európai Unióban. Az export az előrejelzések szerint 62 000 tonnával 874 000 tonnára emelkedik, mivel az EU-s szállítmányok a spanyolországi kínálat helyreállása miatt fellendülnek. Az Irakba és Kazahsztánba irányuló nagyobb tételek várhatóan 21 000 tonnával 852 000 tonnára növelik a behozatalt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kína

A termelés várhatóan 500 000 tonnával 17,5 millióra emelkedik, mivel a déli tartományok jó termőképessége több mint ellensúlyozza az északi tartományokban a hideg és havazás miatt bekövetkezett virágzáskori károkat. A magasabb terméshozamok várhatóan ellensúlyozzák a folyamatos termésveszteségeket és a csökkenő termőterületekből eredő hiányt. Az alacsonyabb hozamok azonban arra ösztönzik a gazdákat, hogy csökkentsék termőterületüket vagy jövedelmezőbb gyümölcsre térjenek át, mint például a cseresznye. Azok a termelők, akiknek gyümölcsösük van kormányrendeletben meghatározottak szerint, azokat arra ösztönzik vagy kötelezik, hogy kivágják az ültetvényeiket és inkább növeljék a gabona, a gyapot, az olajos magvak, a cukor, a zöldségek és a takarmánynövények termőterületét. Az export az előrejelzések szerint 60 000 tonna marad, mivel a Vietnamba irányuló nagyobb szállítmányok többnyire ellensúlyozzák a Kirgizisztánba irányuló veszteségeket - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európai Unió

Az előrejelzések szerint a termelés 401 000 tonnával 3,7 millióra emelkedik, mivel Spanyolország erőteljes fellendülést mutat a tavalyi hideg, fagy és eső miatti károk után, több mint ellensúlyozva az időjárás okozta olasz, bulgáriai, magyar és lengyel veszteségeket. Nagyobb kínálat várhatóan 36%-kal növeli 170 000 tonnára az exportot, ami 3 év után ismét emelkedik. Az import változatlanul 40 000 tonnára prognosztizálják.

Törökország

A termelése várhatóan stabilan 1 millió tonnán marad, mivel a kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően a termelés a tavalyi rekordszint közelében marad. Az őszibarack termőterülete többnyire változatlan maradt az elmúlt 10 évben, bár a terméshozamok szerény növekedése folytatódik a gyümölcsösök átalakításának köszönhetően, pl.: jobb minőségű és termőképesebb fajták telepítése. A nektarinok azonban egyre nagyobb teret nyernek a helyi és külföldi fogyasztói kereslet miatt. A fogyasztás várhatóan kissé csökken, mivel nagyobb mennyiségek irányulnak a tengerentúli piacokra, különösen Oroszországba, Irakba és az Európai Unióba. Az export 11 000 tonnával emelkedik 215 000 tonnára, ami a negyedik egymást követő évben jelent növekedést.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amerikai Egyesült Államok

Az előrejelzések szerint a termelés 76 000 tonnával 574 000 tonnára csökken, ami legalább 40 éve a legalacsonyabb szint. A három legnagyobb termelő államban - Kaliforniában, Dél-Karolinában és Georgiában - szenvedtek károkat az időjárástól az ültetvények, Dél-Karolinában és Georgiában már második éve tapasztalnak pusztító fagyokat. Az előrejelzések szerint az export 11 000 tonnával csökken 50 000 tonnára, az alacsonyabb kínálat miatt, míg a behozatal várhatóan 32 000 tonnán marad, mivel a Mexikóból érkező magasabb szállítmányok ellensúlyozzák a Chiléből érkező alacsonyabb mennyiségeket. A fogyasztás az előrejelzések szerint 556 000 tonnára csökken, a kínálat csökkenése és a déli félteke kínálata iránti kereslet stagnálása miatt.

Chile

A termelés várhatóan 164 000 tonnán marad, mivel a jó téli csapadékmennyiség fenntartja a chilei termelést. Az őszibarack területének csökkenését ellensúlyozza az új nektarin ültetvények termőre fordulása. A stabil termeléssel összhangban az export az előrejelzések szerint 105 000 tonna marad.

Oroszország

A behozatal várhatóan szinte változatlanul 315 000 tonna marad, a Törökországból érkező szállítmányok miatt. Oroszország továbbra is a világ legnagyobb importőre, mivel a behozatala a világ importjának közel 40 %-át teszi ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?