Egyre több magyar vásárol ilyen tejet a hagyományos helyett: tudhatnak valamit?

Egyre több magyar vásárol ilyen tejet a hagyományos helyett: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
A növényi étrend, így a növényi italok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és sokan környezetbarátnak is gondolnak, ám nem szabad elmenni amellett, hogy hiába gondolják egészségesnek és "zöldnek", egyáltalán nem mentesek a környezeti terhelésektől. A rizs- és mandulaitalnak például magas a vízlábnyoma, messziről jön, így a kibocsátás sem elhanyagolható, illetva a mandulánál használt permetezőszerek ártalmasak a méhekre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Általánosan elmondható, hogy termőföld-szükségletet tekintve jellemzően a tehéntej megtermeléséhez szükséges föld tizede elegendő volna a növényi italok előállításához. Bár trendszerűen nő a kereslet ezen termékek iránt itthon is, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen készített felméréséből kiderül, hogy a terjedésük legfőbb hazai akadálya a magas ár és az alacsonyabb élvezeti érték az állati eredetű termékekhez képest. Jóllehet egyre fontosabbak a környezeti szempontok a vásárlás során, a fogyasztók inkább egészségügyi és állatjóléti okokból döntenek mellettük. Csupán a megkérdezettek 10%-a mondta, hogy vegán étrend miatt keresi ezeket a tejhelyettesítőket, azaz látszik, hogy a fő célközönség a növényi eredetű helyettesítő termékek iránt általában nyitott fogyasztók - írja a Másfélfok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért választhatnak egyre többen ilyen italokat?

Azt, hogy egyre többen térnek át a növényi étrendekre, változó okoknak köszönhető: allergia, érzékenység, egészségtudat, környezettudatosság vagy éppen az állatok iránti szeretet és tisztelet. Megalapozott tény, hogy a növényi italok fogyasztása környezetterhelés szempontjából előnyösebb a tehéntejnél. Itthon egyébként a szabályozás nem engedi tejként vagy joghurtként forgalmazni ezeket a termékeket, ezért a köznyelvben is csak mint „mandulatej” vagy „vegán sajt” terjedtek el. Az egyik fő ok többnyire a növényi italok választásában a laktózérzékenység volt, ám ez most úgy tűnik, hogy változóban van, ugyanis a környezetvédelmi és az állatjóléti szempontok is közrejátszanak az étkezési szokások megváltoztatásában.

Szöllősi Réka élelmiszeripari tanácsadó szerint Magyarországon még nem igazán elterjedt a növényi alapú táplálkozás, aminek fő akadálya a hús- és tejtermékek élvezeti értéke. A megkérdezettek ötöde mérsékelné a húsfogyasztását etikai, és szintén ötöde környezetvédelmi okokból, és mindössze 5-9% az, aki csak anyagi okokból tenne így. Ez is jól bizonyítja azt, hogy javul a nyitottság az alacsonyabb állati termékek fogyasztására, és azok növényi alapú termékkel való helyettesítésére. A lassú változás a nyitottság hiányán kívül három fő okra vezethető vissza, mégpedig a szegényesebb kínálatra, a magasabb árra és az alacsony élvezeti értékre. Ez egyértelműen kiolvasható a Smart Protein projekt által készített reprezentatív kérdőívből, amiben 10 európai uniós ország 7590 lakosának véleményét elemezték.

EZ IS ÉRDEKELHET

A felmérésben Magyarország ugyan nem vett részt, a MATE élelmiszermérnök szakos hallgatói hasonló eredményre jutottak nem reprezentatív felmérésükben, miszerint a tejhelyettesítőket nem fogyasztó válaszadók közel fele bizony a magas árat és az alacsony élvezeti értéket is megjelölte indokként. További érdekes, más felmérésekkel való egyezés, hogy csupán a válaszadók 10%-a indokolta a növényi italok fogyasztását vegán étrend követésével. Tehát a fő célközönsége ezen termékeknek nem a kizárólag növényi termékeket fogyasztó, hanem a nem állati eredetű helyettesítő termékek iránt általában nyitott fogyasztók. A következetesen minden felmérésből és tanulmányból kiolvasható aggályok azonban a jövőben egyre kevésbé lesznek megalapozottak 

- írja a lap.

Mi a helyzet a környezeti terheléssel?

A szállítmányozás környezetterhelése nem elhanyagolható, viszont az alacsony mértékű hazai tejalternatíva-termelés miatt a tehéntej ebben verhetetlen - egyelőre. A vegán italoknál ezen szempontok különbözhetnek attól függően, hogy az ital milyen növényből készül. Az Oxfordi Egyetem tanulmányából kiderült, hogy a tehéntej előállítása során három szempont, víz, föld és kibocsátások mérőszámai jelentősen magasabbak a növényi italokéhoz képest. Az adatok közötti különbség mértéke természetesen függ attól is, hogy milyen növényi italt vizsgálnak. Meg kell említeni a méhek számára káros permetezőszer-igényét is, továbbá a Föld mandulatermelésének nagyjából 80%-a Kaliforniából származik, így a szállítás során keletkező üvegházgáz kibocsátás is megfontolandó (a Magyarországon forgalomba kerülő mandulaitalhoz felhasznált alapanyag eredetéről nincs elérhető statisztika).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 3. 16:01