A krumplitej lehet a legújabb őrület: hamarosan mindenki ezt fogja inni?

A krumplitej lehet a legújabb őrület: hamarosan mindenki ezt fogja inni?

agrarszektor.hu
Egy svéd cég által megalkotott, burgonya alapú tej azzal hirdeti magát, hogy a leginkább fenntartható növényi tejet hozták létre. A növényi tejek elkerülhetetlenek a 21. században, bizonyos Facebook csoportokban már szinte valutának is számítanak és népszerűségük töretlenül növekszik. A különböző tejtermékeket helyettesítő növényi alapú termékek piaca 2019-re már meghaladta a 16 milliárd dollárt, melynek jelentős részét a zab és a mandula alapú tejek adták.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A növényi alapú tejek azonban számos más alapanyagból is készülhetnek, a rizstől a kókuszon át a szójáig. A svéd cég a burgonya alapú tejével kíván belépni erre a piacra, mely a leginkább fenntartható növényi tejhelyettesítő lehet az Euronews szerint. Tekintve, hogy ezen termékek fogyasztói közül sokan környezeti szempontok miatt választják a tej alternatíváját - írja a Világgazdaság. A cég szerint a termék egy kilogrammjának előállítása során mindössze 0,27 kilogramm széndioxid kerül az atmoszférába, míg ugyanezek az érték a zab esetében 0,9, a mandula esetében pedig 0,7 kilogramm.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növényi alapú tejek forgalmának növekedésével ráadásul kérdéses, hogy a mandula mennyire lesz képes lépést tartani, tekintve, hogy a világ mandulatermelésének 80 százalékát adó Kalifornia aligha képes termelését túlságosan sokáig fokozni. A krumpli ráadásul még a zabnál is kevesebb termőföld felhasználását is igényli. A termék, mely egyelőre Nagy-Britanniában érhető el, tehát akár sikeres is lehet, jóllehet az értékelések közül több is azon panaszkodik, hogy a teában vagy a kávéban csomósodik, ami egy tejhelyettesítő esetében komoly probléma.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?