Itt az igazság: ennyit kaszálhattak a magyar húsosok, tejesek 2022-ben

Itt az igazság: ennyit kaszálhattak a magyar húsosok, tejesek 2022-ben

agrarszektor.hu
Európában Magyarországon a legmagasabb az élelmiszer-infláció és a legnagyobb mértékben itthon ugrottak meg árak. Ennek több oka is van, például a szomszédban dúló háború, a szankciók és az infláció. Az áremelkedések miatt a GVH is vizsgálatokat indított: a sajtdrágulás kapcsán a hatóság például a tejeseket vizsgálta. Akkor megállapították, hogy több vizsgált terméknél is látható volt, hogy a kiskereskedelmi bruttó árrés forintban mért növekedése magasabb volt az arányosan a vizsgált termékre jutó költségek emelkedésénél, így a kiskereskedők által a terméken realizált átlagos nyereség a 2019-es, 2020-as és 2021-es szinthez képest jelentősen megemelkedett 2022-re.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az adók száma egyetlen nap alatt nem kevesebbel nőtt, mint 14-el. Kiskereskedőkre, bankokra, cégekre, légitársaságokra, gyógyszerforgalmazókra, energiaszolgáltatókra vetették ki. Nem kis tételekről van szó. Július 1-jétől például növelték a cukros üdítők, az energiaitalok, a sós snack-ek és az ízesített sörök adómértékét. De hogyan teljesítettek az élelmiszergyártó vállalkozások 2022-ben? Több lett a bevételük és a nyereségük? 230 élelmiszeripari cég 2022-es beszámolóját néztük át, olyanokét, amelyeknek a bevétele elérte a 1,5 milliárd forintot - írja az Átlátszó.

EZ IS ÉRDEKELHET

Míg a húsipar bevétele 33 százalékkal nőtt, addig a nyeresége 27-tel, míg az étolajgyártók bevétele 41 százalékkal nőtt, a nyereség viszont az egyik szereplőnél négyszeres lett. A malom-, tészta-, kenyéripar bevételei 51 százalékkal nőttek, a nyereség itt is összességében háromszorosa az előző évinek. A vizsgált tejesek közül csak a nagyok teljesítettek jobban, a kicsiknél nem lettek kiugró eredmények. A húsiparban pedig csökkent a Pick Zrt. nyeresége, a liba- és kacsatenyésztőké viszont jelentősen nőtt. Raskó György agrárközgazdász szerint a belföldi eladásaiban az UHT tejre vonatkozó hatósági ár hihetetlen veszteséget okozott azáltal, hogy többen is a magasabb zsírtartalmú tejet vásárolták az olcsósága miatt. Ezért nekik alig maradt zsírjuk a sajt -és egyéb tejtermékek készítéséhez, ami miatt külföldről kellett azt beszerezni és több esetben is jóval drágábban, mint belföldről. Emiatt a tejipar nagyon nagy jövedelmet ezen az élelmiszer infláción maga számára nem tudott generálni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember kitért az élelmiszer-infláció okairól is. Úgy véli, hogy két irányból kell nézni, az egyik a nyersanyagpiac, tehát a termelői oldal. A világpiaci ármozgások miatt a másik is legalább ennyire fontos, hogy maga a mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozás is hihetetlen energiaigényes. És ugye az energiaszámlák akkorákat ugrottak, ami a korábbi időszakban szinte soha nem fordult elő.

Ebből adódóan ez a két tétel, az energia és a nyersanyagár indította el az inflációt Európában, és ezt tetézték Magyarországon a kormány büntetőadói. A kiskereskedelmi különadó a maga 4 százalékával, ami forgalomarányosan rögtön 4 százalékkal megdobta az inflációt. Összetett dologról van szó: a gyenge forint a tavalyi magas élelmiszer inflációban ugyanúgy benne van, mint ezek a kormányzati intézkedések, az ársapka miatti veszteségeket pedig átháríthatták vagy beépíthették olyan termékek árába, amik szabad árasak, és az is plusz inflációt gerjesztett

- fogalmazott.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyenge forint eredményét jól jelzi, hogy az egyik nagy hazai élelmiszeripari vállalat 2021-ben 27 milliárd forint bevétel mellett 1,3 milliárd forint nyereséget ért el. Az export 5,4 milliárd forint volt. Ez 2022-re 9,5 milliárd forintra nőtt, a nyereség pedig 2,9 milliárd forintra. Raskó György úgy véli, hogy az árstop kivezetésével a sertéscomb ára azonnal legalább kilónként 600 forinttal megugrik. A csirkemell ára szintén legalább 6-700 forinttal nő, a cukor rögtön a duplájára drágul. Az újabb ársokk miatt pedig a kiskereskedelmi forgalom tovább fog zuhanni

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?