Hamarosan döntenek a génszerkesztett élelmiszerek sorsáról Európában

Hamarosan döntenek a génszerkesztett élelmiszerek sorsáról Európában

agrarszektor.hu
Már nem kell sokat várni, és kiderülhet, hogy vajon kerülhetnek-e a jövőben jelöletlenül génmódosított élelmiszerek az uniós és a hazai családok asztalára. A magyar Országgyűlés október 25-én, az Európai Parlament pedig november elején határozhat erről. A Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke úgy véli, ez a döntés évtizedekre, vagy akár visszavonhatatlanul meghatározhatja Európa élelmezésének irányvonalát. Hazánkban egyébként minden parlamenti párt egybehangzóan a tiltás mellett foglal állást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az új géntechnológiák valóban hatékonyabbak, de ugyanolyan radikális beavatkozást jelentenek, mint a korábbiak, és a környezetre gyakorolt járulékos hatásuk sem lesz kiszámíthatóbb; a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, Roszik Péter szerint az a GMO-lobbi, miszerint pontosabb és precízebb génmódosító technológiák lényegesen biztonságosabbak, megkérdőjelezhető - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amikor ezt a technikát alkalmazzák, akkor igaz, hogy beépül, ahová szeretnék, de nem tudják, hogy máshol okoznak-e nem várt eredményt a génmódosítások. Az a biztonság tehát, amit mondanak róla, megkérdőjelezhető

- fogalmazott a szakember.

Továbbá az sem helytálló, hogy a génmódosítás egy gyorsabb nemesítési forma lenne, hiszen, az így kialakított növények genomjában olyan kombinációk is jelen vannak, amelyek hagyományos nemesítéssel soha nem jöhettek volna létre. A Biokontroll Hungária Non-Profit Kft. ügyvezetője kiemelte, a vásárlóknak joguk van tudni, hogy egy adott élelmiszer génmódosított forrásból származik-e vagy sem.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagy kiskapu igazából ott nyílt ki, hogy ha az állatokat ilyen termékekkel etették, akkor a belőlük származó terméket már nem kellett jelölni. Emiatt valószínűleg rengeteg takarmány, főként szója érkezett Magyarországra és az európai közösségbe, mert a tejen már nincs különbség abban, hogy mivel etették a tehenet. Ugyanakkor ha az élelmiszerre rátették, hogy génmódosított élelmiszer, gyakorlatilag nem fogyott. Ebben az új rendszerben már nem lesz jelölés, ezért a vásárló nem dönthet, hogy nem szeretné ezt a technikát előnyben részesíteni a hagyományos módszerekkel szemben

- vélekedett.

Veszélybe kerülhet a biogazdálkodás is

Roszik Péter még egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet: a GMO-pollent tartalmazó képletek a bioterületekre is át tudnak menni szélbeporzással, de még a méhek is 3-5 kilométerrel el tudják vinni. Innentől kezdve pedig a környezetében lévő gazdálkodás is nehézzé válik a biogazdálkodóknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?