Ezt sokan nem tudták: már tíz éve zajlik a génszerkesztés

Ezt sokan nem tudták: már tíz éve zajlik a génszerkesztés

agrarszektor.hu
Egy nemzetközi szerzőgárda, amelynek egyetlen magyar tagja Sági László, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, egy kritikai szemlét közölt a közelmúltban a világ első tíz növénybiológiai tudományos szaklapja között számontartott, tekintélyes Trends in Plant Science-ben. A tanulmány a CRISPR/Cas-alapú génszerkesztés növényi alkalmazásának első tíz évét tekinti át és értékeli.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A klímaválság és a változó fogyasztói igények a termesztett növények alkalmazkodásának és javításának egyre innovatívabb eszközeit követelik annak érdekében, hogy folyamatosan és gyorsan lehessen új fajtákat kibocsátani. A génszerkesztés leghatékonyabb módszerét, a CRISPR/Cas rendszert növényeken éppen tíz éve alkalmazták először, ami forradalmasította a növényi genom módosítását, a gének működésének tisztázását, és ennek révén új tulajdonságok és fajták gyorsított nemesítését - olvasható az ELKH közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Habár a CRISPR/Cas rendszer a génszerkesztés hatékony eszköze, számos akadály és kihívás lassítja a további fejlesztést és az alkalmazásokat. A cikk áttekinti és elemzi azokat a nehézségeket, amelyek a szövettenyésztést, a génátvitelt, a növényregenerációt és a mutációk azonosítását övezik. A szerzők értékelik az újabb CRISPR/Cas rendszerek nyújtotta lehetőségeket, valamint olyan egyedi alkalmazásokat, mint a génszabályozás, a környezeti és biológiai stresszválasz javítása és egyes növények újra háziasítása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?