Ezeket a rovarokat sokan észre sem veszik: pedig óriási károkat okozhatnak

Ezeket a rovarokat sokan észre sem veszik: pedig óriási károkat okozhatnak

agrarszektor.hu
Sok szó esett már arról, hogy egy kert mekkora áldás tud lenni, hiszen nagyszerű időtöltés, kikapcsolódást és legfőképpen (jobb esetben) terméseket nyújt. Éppen ezért a legtöbben igyekeznek mindentől óvni a növényeket, ugyanakkor vannak olyan betolakodók, amiket eleinte lehet, hogy észre sem veszünk. Atkák, tetvek és más nemkívánatos rovarok is megszállhatják a kertünket, ezért, jobb nyitva tartani a szemünket! Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes odafigyelnünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Liszteske

Az üvegházi molytetű vagy liszteske gyakori kártevője az üvegházaknak, fóliasátraknak, károsíthatja a szobanövényeket, főként nyáron a konyhakertben is nagy károkat tud okozni - írja a balconygardenweb. A kifejlett rovar körülbelül 1 mm hosszú, fehér, lepkeszerű és a levél fonákján él, egyben itt is károsít, ahogy lárvái és bábjai is. Petéit szintén a levél fonákján rakja le, tehát valóban nem egy kellemes látogatóról van szó, érdemes távol tartani tőlük a növényeinket. Hogy hogyan, arról korábban itt írtunk:

EZ IS ÉRDEKELHET

Viaszos pajzstetvek

A lisztbogarak szintén aprócska, fehér, „poros” rovarok és általában a növény különböző részein találhatók, például a leveleken, a szárakon és akár a terméseken is megfordulhatnak. Egyesével vagy csoportosan telepszenek meg. Kedvezőtlen környezeti feltételek esetén (+ 2 °C alatti hőmérsékleten) a lárvák lehúzódnak a talajba, és a gyökereken, főleg azok elágazásaiban telepszenek meg.

Levéltetvek

Ezek a kis körte alakú rovarok a levelek, hajtások, virágok, termések nedveit szívogatják. A nitrogéngazdag tápanyagot keresik, ezért általában a növény fiatal részein telepszenek meg. Tápnövényeiket kétféle módon károsítják: közvetlenül szívogatásukkal és a növény arra adott reakcióival vagy közvetetten kórokozók terjesztésével.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tripszek

A tripszeket hosszúkás testükről könnyen fel lehet ismerni. Bár nem minden tripsz fehér, egyes fajok, például az üvegházhatású tripszek, lehetnek fehérek vagy halványsárgák. Ezek a kártevők a növényi sejtekkel táplálkoznak, melyeket átszúrnak és kiszívogatnak.

Takácsatkák

A takácsatkák rendkívül aprók, szabad szemmel alig láthatók, mint vöröses vagy zöldes foltok a növény levelein vagy szárán. A kifejlett nőstény atka mérete kb. 0,4 mm hosszú. Finom hálót sző a növények levelein és a levelek alatt. Többszázféle növényt is kedvel, így a legtöbb zöldségfélét - ilyen például paprika, paradicsom, burgonya, bab, kukorica,  eper -, de a  dísznövényeket, például a rózsákat is szívesen „látogatja”.  

Pajzstetvek

Ezektől az apró termetű, viaszkiválasztó, szipókás, nem szeretem rovaroktól igen nehéz megszabadulni. Szinte mindent megtámadnak, ami csak az útjukba kerül.  A sejtnedvekkel táplálkoznak, emésztésük során ragacsos mézharmatot választanak ki, amelyre korompenész telepedik. Ha el tudjuk pusztítani a pajzstetvet, akkor eltűnik a korompenész. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Bordáskabócák

Lárva és imágó alakjukban is élő növények nedveivel táplálkoznak; petéiket is a lárvák leendő tápnövényeibe tojják. Többségük fűféléken él, egy-egy kisebb részük lágyszárúakon vagy lombos fákon.

Fürgetetvek

Ezek a parányi rovarok általában nedves helyeken találhatók meg, sokszor fákon és bokrokon, többnyire azok kérgén vagy kérge alatt. Penészgombákkal, gombákkal táplálkoznak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Termeszek

A termeszek képesek jelentős károkat okozni a növényekben. Ezek a kicsi, halvány színű rovarok kolóniákban élnek, és cellulózzal táplálkoznak, amely elsősorban a fában található.

Icerya purchasi - pikkelyes rovar

Ez a pikkelyes rovar veszélyes kártevő lehet, az állat főként fás növények szárával és levelével táplálkozik, pamutszerű pikkelyes borítás védi kívülről. Ezen kívül a gyümölcsöket is szívesen megdézsmálni, védekezni pedig nem könnyű feladat ellene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?